Бачкопаланачки  Дом здравља „Др Младен Стојановић“  ће у току ове недеље  дистрибуирати 2000 доза инактивисане четворовалентне – VaxigripTetra вакцина против грипа за сезону 2019/20, свим вакциналним пунктовима. Испорука другог дела наручене вакцине очекује се током следеће недеље. Вакцинација грађана почеће одмах након дистрибуције, наведено је у саопштењу др Мирјане Валан,  епидемиолога  бачкопаланачког Дома здравља.

У складу са препоруком Светске здравствене организације за северну хемисферу и Одлуком Европске Уније, вакцина садржи циркулишуће варијанте вируса грипа А (H1N1), А (H3N2) и две линије (Victoria и Yamagata) типа Б.

Ова вакцина је безбедна и ефикасна у спречавању оболевања, потреба за хоспитализацијом због компликација основне болести и умирања због грипа.

Због чињенице да се заштитна антитела против грипа стварају након 2 недеље, вакцинација против грипа се препоручује у пре-епидемијском периоду (идеално у октобру и новембру), али је вакцинација оправдана и током остатка сезоне грипа, односно све док је вирус грипа присутан у популацији.

 

Обавезна вакцинација је предвиђена за све труднице и особе од шест месеци и старије који су:

оболели од хроничних плућних болести и астме,

оболели од хроничних кардиоваскуларних болести

оболели од метаболичких поремећаја

примаоци трансплантата ,

као и за: штићенике и запослене у геронтолошким Центрима, штићенике и запослене у установама социјалне заштите , као и за особље у здравственим установама.

 

Све остале категорије – запослени у  јавним службама, здрави узраста од 6 месеци до 64 године, чланови породице болесника у ризику код кога је котраиндикована вакцинација против грипа, здраве особе старије од 65. година не спадају у обавезни (бесплатни) систем имунизације већ се могу вакцинисати у складу са препорученим Програмом имунизације.

У складу са важећим Правилником, најмлађи препоручен узраст за спровођење имунизације је 6 месеци. Код деце која претходно нису вакцинисана, а млађа су од 9 година,  другу дозу вакцине против грипа је потребно дати након најмање 4 недеље од датума апликације прве дозе. Сва лица узраста 9 година и старији вакцинишу се само једном дозом вакцине, без обзира да ли су претходно икада вакцинисани против грипа,  подсећа др Валан.

Контраиндикације за вакцинацију против грипа су уобичајене опште контраиндикације, а      нежељене реакције након вакцинације су по правилу благе (црвенило, оток и бол на месту апликације вакцине, главобоља, мијалгије, артралгије, слабост, малаксалост) и повлаче се унутар 1-3 дана, без терапије.