Bačkopalanački  Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“  će u toku ove nedelje  distribuirati 2000 doza inaktivisane četvorovalentne – VaxigripTetra vakcina protiv gripa za sezonu 2019/20, svim vakcinalnim punktovima. Isporuka drugog dela naručene vakcine očekuje se tokom sledeće nedelje. Vakcinacija građana počeće odmah nakon distribucije, navedeno je u saopštenju dr Mirjane Valan,  epidemiologa  bačkopalanačkog Doma zdravlja.

U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i Odlukom Evropske Unije, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i dve linije (Victoria i Yamagata) tipa B.

Ova vakcina je bezbedna i efikasna u sprečavanju obolevanja, potreba za hospitalizacijom zbog komplikacija osnovne bolesti i umiranja zbog gripa.

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon 2 nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u pre-epidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom ostatka sezone gripa, odnosno sve dok je virus gripa prisutan u populaciji.

 

Obavezna vakcinacija je predviđena za sve trudnice i osobe od šest meseci i starije koji su:

oboleli od hroničnih plućnih bolesti i astme,

oboleli od hroničnih kardiovaskularnih bolesti

oboleli od metaboličkih poremećaja

primaoci transplantata ,

kao i za: štićenike i zaposlene u gerontološkim Centrima, štićenike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite , kao i za osoblje u zdravstvenim ustanovama.

 

Sve ostale kategorije – zaposleni u  javnim službama, zdravi uzrasta od 6 meseci do 64 godine, članovi porodice bolesnika u riziku kod koga je kotraindikovana vakcinacija protiv gripa, zdrave osobe starije od 65. godina ne spadaju u obavezni (besplatni) sistem imunizacije već se mogu vakcinisati u skladu sa preporučenim Programom imunizacije.

U skladu sa važećim Pravilnikom, najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina,  drugu dozu vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze. Sva lica uzrasta 9 godina i stariji vakcinišu se samo jednom dozom vakcine, bez obzira da li su prethodno ikada vakcinisani protiv gripa,  podseća dr Valan.

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije, a      neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, mijalgije, artralgije, slabost, malaksalost) i povlače se unutar 1-3 dana, bez terapije.