Клиника за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” је од 16. јануара, када је отворена прва национална СОС линија за превеницију самоубистава, имала је 320 позива, рекла је директорка болнице Ивана Сташевић Карличић.

Кол центару у  Клиници за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић”   нису су обраћали само они због којих је број превасходно покренут већ и грађани које мучи лош сан, свакодневне тешкоће, менталне сметње….

Звали су и људи са назнакама неке животне кризе, а обучени стручњаци који дежурају на тој линији 24 сата седам дана у недељи им дају подршку и саветују да излаз постоји.

“Оно што сигурно знамо јесте да овакав рад, односно кол центри смањују стопу самоубистава за 30 одсто. Кроз време које нам следи видећемо колико смо урадили”, рекла је директорка Клинике “Др Лаза Лазаревић” др Ивана Сташевић Карличић за Тањуг.

Стопа суицида у целом свету расте и то је последица цивилизацијског тока, стопе депресије и анксиозног поремећаја због начина живота наметног савременом човеку, кажу у овој институцији.

Самоубиство је медицински проблем и преко деведесет посто људи који су извршили самоубиство већ су боловали од душевне болести коју нису лечили или су је лечили неадекватно,показују истраживања.

Да подсетимо, У Србији сваке године око 1.500 људи изврши самоубиство, што нашу земљу сврстава на 13. место у Европи. На телефонски број 011/7777-000, могу се јавити они који помишљају на самоубиство или њихова породица, а са њима ће разговарати психијатри, психолози, социјални радници.

 

Извор: Министарство здравља Републике Србије