Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” на својој интернет страници објавио је 22. фебруара саопштење у коме обавештавају јавност да је епидемиолошка ситуација у Србији у вези са оболевањем од грипа у складу са кретањем обољења за овај период године.

Према подацима популационог надзора који се спроводи на територији Републике Србије од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мреже института и завода за јавно здравље, од почетка сезоне 2018/2019. закључно са седмом извештајном недељом (11.2.2019. до 17.2.2019), пријављено је укупно 122.178 оболелих од обољења сличних грипу и 38 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом код којих је лабораторијски потврђен овај вирус.

У току извештајне недеље од 11.2.2019. до 17.2.2019. године у Републици Србији се према популационом надзору бележи 17.491 случај обољења сличних грипу са инциденцијом од 240,96/100.000 становника. У свим узрасним групама региструје се смањење броја оболелих од обољења сличних грипу у односу на претходну недељу, а највећи број оболелих у нашој земљи бележи се код деце у узрасној групи до четири године.

У 7. извештајној недељи региструје се средњи интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност.

У већини округа бележи се опадајући тренд нивоа клиничке активности обољења сличних грипу. У Пчињском округу се региструје значајно повећање броја оболелих у односу на претходну недељу.

Потврђени случајеви грипа су са територије Града Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Рашког, Пиротског, Браничевског, Подунавског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског, Пчињског округа и са територије надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Ради се о вирусима грипа типа А (H1N1) и A (H3N2) који су у циркулацији ове сезоне код нас, као и у земљама у региону и у већини земаља Европе. Од почетка сезоне 2018/2019. епидемије грипа су пријављене на територији Пиротског, Златиборског, Моравичког округа и на територији Града Ниша.

Са Инстутута подсећају да је неопходно примењивати опште превентивне мере у континуитету: држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах после употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.

 

Извор: ИЗЈЗС “Др Милан Јовановић Батут”