Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na svojoj internet stranici objavio je 22. februara saopštenje u kome obaveštavaju javnost da je epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa sedmom izveštajnom nedeljom (11.2.2019. do 17.2.2019), prijavljeno je ukupno 122.178 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 38 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus.

U toku izveštajne nedelje od 11.2.2019. do 17.2.2019. godine u Republici Srbiji se prema populacionom nadzoru beleži 17.491 slučaj oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 240,96/100.000 stanovnika. U svim uzrasnim grupama registruje se smanjenje broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u odnosu na prethodnu nedelju, a najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine.

U 7. izveštajnoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost.

U većini okruga beleži se opadajući trend nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu. U Pčinjskom okrugu se registruje značajno povećanje broja obolelih u odnosu na prethodnu nedelju.

Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Srednjebanatskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog, Pčinjskog okruga i sa teritorije nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope. Od početka sezone 2018/2019. epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

Sa Instututa podsećaju da je neophodno primenjivati opšte preventivne mere u kontinuitetu: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

 

Izvor: IZJZS „Dr Milan Jovanović Batut“