И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из дечијег одељења препоручују:

 КЛУБ ЛЕТЕЋИХ ТЕТАКА Рафал Витек  

Шта се догађа када те мама изненада спакује и за распуст пошаље богу иза ногу, код остареле тетке? Па још с најгором и најнепријатнијом од свих твојих сестара од тетака, ујака, стричева… А и та тетка је прилично чудна – само гунђа и звоца и назива обоје мангупима и баксузима. Онда су ту и стари бицикли, напуштена кула, локални чудак који уме да поправи све живо и његов дивљи унук, две још старије тетке, мистерија из далеке прошлости и – сасвим јединствена авантура… Ово је књига за уживање и кикотање.

КОКО ШАНЕЛ, ВЕЧНИ СТИЛ Бојана Новковић  

 Коко Шанел направила је револуцију у свету моде почетком XX века. Уз њено име и данас се неизоставно везују речи елеганција, једноставност, стил. Прича о животу и успеху ове интелигентне и амбициозне жене и даље је инспирација људима широм света, јер говори о томе да се уз рад, труд и веру у себе може превазићи свака препрека.

Из одељења за одрасле препоручују:

ОДЛАЗАК У ЈОЛКИ ПАЛКИ ИЛИ ЛАЖНА УЗБУНА У АЛЕЈИ  ЗАСЛУЖНИХ Мирјана Ђурђевић   

Знате ли како живе угледни Срби у леденој, вољеној Москви? А посебно Фамилије са Интерполових потерница? Детективка Харијета се принудно враћа из инвалидске пензије како би решила најтежи и најкомпликованији случај са којим се усамљена, климактерична жена може сусрести: мајчину галопирајућу деменцију усред нарастајуће свеопште беспарице. Не би ли збринула мајку у старачком дому Мањифико, принуђена је да продаје душу, показаће се, одбеглим духовима из прошлости. Као у типичној српској заблуди, све до потпуног разрешења, новац пристиже из Америке, а љубав из Русије. Мирјана Ђурђевић, написала је роман о шкакљивој теми емиграната-богаташа, који врви од хумора, гротеске и сарказма.

ОСАМДЕСЕТ ДАНА Метју Гудман  

Четрнаестог новембра 1889. године млада репортерка Ворлда, новина Џозефа Пулицера, кренула је паробродом из Њујорка у поход да обори рекорд најбржег обиласка света. Истог дана из Њујорка – мада у супротном смеру и возом – пошла је млада новинарка часописа Космополитен, Елизабет Бизланд. И једна и друга су решене да надмаше Филеаса Фога, јунака романа Жила Верна, и обиђу Земљину куглу за мање од осамдесет дана. Та драматична трка на стази од скоро четрдесет пет хиљада километара привукла је пажњу читаве нације и заувек променила животе такмичарки. Њих две су биле једна другој сушта супротност. Нели Блај је била борбена, одлучна, амбициозна репортерка из пенсилванијске рударске области, која је трагала за најсензационалнијим вестима и притом, често под измишљеним идентитетом, обелодањивала друштвене неправде.