Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade , objavio je konkurs za predstave na 26. FEP-u, koji će biti održan naredne godine od 20. do 23. avgusta u Bačkoj Palanci. Konkurs je namenjen profesionalnim pozorišnim trupama, koje izvode predstave za decu i mlade. Onlajn prijave su moguće do 15. decembra, a odabrane predstave takmičiće se za nagradu Dobro drvo u tri kategorije – nagrada stručnog žirija, nagrada dečijeg žirija i nagrada publike.

FEP poziva sva profesionalna pozorišta koja izvode predstave koje se bave temom zaštite životne sredine, ekologije i ekologije duha. Selektorka Festivala dramaturškinja Tijana Grumić odabraće do 15. januara 2020. godine najbolje predstave koje će ući u takmičarski program 26. FEP-a. Povodom objavljivanja konkursa, selektorka je podsetila da je Festival ekološkog pozorišta za decu napunio celih 25 godina: “ Porastao je, postao ozbiljan i sve ove godine uspeo da zadrži iskrenost, maštovitost i entuzijazam koji su ga napravili, ali i održali živim. Na tragu toga, očekujem od pozorišnih stvaralaca, trupa i pozorišta da u predstavama koje prijavljuju za 26. FEP pokažu iskrenost, maštovitost i entuzijazam. To bi trebalo da je pokretačka snaga svakog stvaralaštva, a posebno onog za decu i mlade“.

Nakon obeležavanja 25-godišnjeg jubileja, direktorka Festivala Sonja Petrović izjavila je da veruje da će FEP i u drugoj četvrtini svog stvaralaštva, po pitanju programa, pomerati granice, kako na lokalu, tako i u zemlji: „Svoje polje delovanja proširili smo i na međunarodni nivo, pa tako uz pomoć ASSITEJ-a Srbija i drugih organizacija za decu u regionu zajedničkim snagama stvaramo bolje uslove za razvoj i afirmaciju pozorišta za decu, njegove publike i stvaralaca. Kako se naš glas ove godine čuo i na svetskom kongresu u Norveškoj verujem da smo još vidljiviji i interesantniji stranim produkcijama“.

Značaj Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade prepoznat je i u časopisu ASSITEJ-a (Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade), koji izlazi jednom godišnje, a u kom je ove godine među 12 tekstova iz celog sveta odabran i tekst direktorke FEP-a Sonje Petrović, napisan povodom jubileja ovog Festivala. U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 25 godina približava pozorište i kulturu mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona.