У сарадњи са Народном библиотеком “Вељко Петровић” и ове недеље објављујемо предлоге књига за читање.

Књиге су најтиши и најсталнији пријатељи. Оне су најприхватљивији и најмудрији саветници и најстрпљивији учитељи. – Чарлс Елиот

Из дечијег одељења препоручују:

Том Гејтс је апсолутно фантастичан (у неким стварима) Лиз Пишон   

Кад Том Гејтс добије свој потпуно нови Оукфилд школски планер, открива да је „случајно“ изгубио пријаву за екскурзију! Кад открије да готово сви из разреда иду на излет, узнемири се. Како ће решити овај проблем. Премда је Тому било потребно скоро недељу дана да се сети да донесе пријаву, стиже на време за путовање с разредом. У међувремену, његов ужурбани живот се наставља. Код куће, његова мрска старија сестра Дилија постала је још мистериознија зато што сада има посао, али никоме из породице неће да каже какав и где! Томов отац жели да испроба још један фитнес програм, а мајка предлаже Тому да иду заједно у шопинг, али њега је од тога блам. Упркос овим малим узнемирујућим епизодама, Том је заузет својом сваштаром, дизајнирањем мајице за такмичење, и плановима за школски излет. Кад изгледа да је Том умало пропустио рок за слање дизајна мајице, опет се узнемири. Међутим, ускоро га обузму текући догађаји у вези са излетом. Путовање до Тајди кампа је пуно враголија и групних активности. Том први пут иде у камп, спава на кревету на спрат, иде на рафтинг и веслање у кајаку. Том описује свој „апсолутно фантастични“ живот у дневнику и бележници где коментарише све што се дешава код куће и у школи. Читаоци ће открити да Том постепено одраста. Увиђа да је „забрљао“ што је затурио своју пријаву за школски излет. У кампу схвата да разговори током целе ноћи могу бити исцрпљујући, јер се не наспаваш довољно. А открива и важност тимског рада. Кад стигне кући, више поштује своју породицу. Његови родитељи, такође познати као „Фосили“ и Дилија су ту за њега кад су му потребни, и он дубоко поштује њихову подршку. Жврљање је најважнија ствар у Томовом животу. Његова бележница пружа читаоцима увид у његову породицу и школске активности као и свакодневне фрустрације из школског живота. Читаоци ће моћи да схвате какве препреке представља испуњавања формулара, учествовање у атлетским активностима и ношење са досадном старијом сестром.

Бонго Весна Ћоровић Бутрић  

Књига ауторке Весне Ћоровић Бутрић „Бонго. Или: Дружина ретких кућних љубимаца“ говори о једном необичном јунаку и његовој потрази за пријатељима и месту којем ће припадати. Био једном један жути балон. Имао је нацртане очи тако да може да види свет око себе и уста да може да се осмехује, а добио је и нацртано срце да би могао некога да воли. Тај балон се звао Бонго и највише на свету је желео да буде нечији кућни љубимац. Како је сваки крај само нови почетак тако и права авантура овог жутог балона започиње једним крајем. када напусти свој дом и крене на пут око солитера у којем живи, Бонго ће упознати многе обичне и необичне кућне љубимце. Уз њихову помоћ научиће много о томе чему служе очи и уста и уши, а понајвише о томе чему служи срце. Оно ће му и показати пут и сигурно га водити до места којем ће припадати заувек. Књига „Бонго. Или: Дружина ретких кућних љубимаца“ изашла је у едицији „Од читања се расте“ и намењена је читаоцима почетницима, а самим тим је и прилагођена потребама ове циљне групе.

Из одељења за одрасле препоручују:

Аписов апостол Славиша Павловић 

Пуковник Апис је преживео. Црна рука и данас постоји. Легенда каже да „Уједињење или смрт“ – тајна српска организација познатија као „Црна рука“ – никада није ни престала да постоји, а да је стрељање харизматичног вође пуковника Аписа, који је предводио Мајски преврат и свргавање династије Обреновића, било инсценирано. Склоњени у Америку, чланови организације настављају да воде борбу за циљеве који су зацртани још 1911. године. С временом организација се ширила и наставила деловање све до данас. Роман Аписов апостол прати узбудљив живот новинара Павла Говедарице, који од обичног пискарала напредује до места уредника. Пошто га је „Црна рука“ заврбовала, написаће серију ватрених политичких текстова у којима открива афере о скандалозном криминалу у врху система. Али кад Павла осуде што је убио човека у саобраћајној несрећи, одважни новинар биће приморан да побегне у Америку са лажним пасошем. Деценију касније, док Павле мирно живи у иностранству са другим идентитетом, доћи ће до судбинског сусрета који ће променити његов живот. „Црна рука“ је спремила коначни обрачун.

Давни сати Кејт Мортон 

Идит Берчил никада није била блиска с мајком. Једног поподнева стиже им давно загубљено писмо са повратном адресом замка Милдерхерст и тај догађај изазива необичну реакцију Идитине мајке. Идит почиње да сумња да је емоционална удаљеност међу њима одувек била параван иза којег је мајка крила неке старе тајне. Пратећи траг писма Идит одлази у Милдерхерст, код необичних сестара Блајт и открива да је њена мајка ту боравила као тринаестогодишња девојчица за време Другог светског рата. Две старије сестре су близнакиње и већи део живота старале су се за млађу, која се променила откако ју је вереник оставио 1941. Међу оронулим зидинама замка Идит трага за мајчином прошлошћу и открива више него што је очекивала – истину о догађајима који су се одиграли у „давним сатима“. Овим очаравајућим делом Кејт Мортон одаје почаст класицима готичког романа и испреда богату замршену приповест о тајнама, стрепњи и изгубљеној љубави.