Завод за трансфузију крви Србије саопштио је да су резерве крви смањене, да је крв свих крвних група у дефициту и навео да је одзив грађана у Институту, као и у екипама на терену, драстично смањен. Стога, позивају грађане да дају крв како би се превазишла криза, у условима примене ванредних мера изазваних вирусом корона.
„Kонтинуирано снабдевање компонентама крви је неопходно како би у сваком тренутку било довољно крви за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника и планиране хируршке интервенције”, наводи се у саопштењу Завода.

Завод за трансфузију крви Војводине у сарадњи са Црвеним крстом Бачка Паланка на територији општине организује 44 акције добровољног давања крви током године. У насељеним местима општине акције се спроводе 4 пута годишње, док се у граду акције спроводе једном месечно. У јулу месецу планирано је спровођење укупно 6 акција. У граду целодневна акција добровољног давања крви, спроводи се данас од 8 до 12 и од 14 до 18 часова у просторијама Црвеног крста. У понедељак 20. јула акције ће бити организоване у Гајдобри од 8 до 10 часова, у Обровцу од 8 до 10 часова и у Товаришеву од 10.30 до 12 часова. У уторак 21. јула спровођење акција ДДK планирано је у Пивницама у периоду од 8 до 10 часова и у Деспотову од 10.30 до 12 часова.

Услов за давање крви у току пандемије јесте да је особа здрава,  да се добро осећа, а  битан услов је да у протеклом периоду није боравила ван граница Србије, изјавио је за РТВ БАП др Васо Kулиџан.

На акцији добровољног давања крви 124 хуманих људи је дало крв.