Српска православна црква и верници на данашњи дан, 4. децембра, славе Ваведење Пресвете Богородице.  Један од 12 најважнијих празника представља успомену на дан када је Богородица први пут уз пратњу својих родитеља Јоакима и Ане уведена у Божији храм.

Њихово обећање према Богу да ће дати своје дете, трогодишњу Марију у храм да она буде у његовој служби,  одржало се у току церемоније уз присуство рођака, пријатеља и Божијих чувара-анђела у свечаној поворци. Она је у тој светињи остала до своје дванаесте године, а након смрти њених родитеља била је предана свом рођаку из Назарета, Јосифу. У његовом дому она је била благословена од аранђела Гаврила, да ће родити Сина Божијег иако је девица.

Ваведење је један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици и крсна слава бројних српских родова. Увек пада у време Божићног поста, па је и славска трпеза посна. Без обзира на то у који дан падне, дозвољена је риба. Празник је и храмовна слава српског манастира Хиландара на Светој Гори, задужбини Светог Симеона Мироточивог и његовог сина Светог Саве. Поред значајног хришћанског празника који представља и славу манастира Хиландара на Светој Гори, он представља и женски празник. Богородица је заштитница жена породиља, а на овај дан јој се моле жене нероткиње како би добиле пород.