Верници Српске православне цркве данас обележавају Видовдан, један од највећих српских празника.  Сам празник суштински је спомен на Косовску битку, најзначајнији догађај у српској историји која се одиграла 28. јуна 1389. године. У наш национални идентитет овај број уткан је као велика морална победа. Историја нам каже да је турски султан Мурат имао значајно бројнију војску, али да је војска кнеза Лазара била надомак победе. Оба владара су погинула тог дана. Такође, Милош Обилић ушао је у легенду као храбри ратник који је смакнуо турског узурпатора Мурата. Последица тога је била да је Србија убрзо постала вазална држава. После Косовске битке, тело кнеза Лазара сахрањено је у манастиру Раваница, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века је пренето у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу Косовске битке. Према мишљењу историчара, Видовдан је важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета. Симболизује, слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва  и херојства, али и прекретницу после периода успона под владарима из династије Немањића.

Овај празник са собом носи и обиље обичаја. Веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се  сматра празником за очи, односно празником који “отвара очи”. Веза Видовдана с видом манифестовала се и у народној медицини. Уочи празника или на празник изјутра, брали су траву звану видовчица, стављали је у воду и њоме се умивали. Чинили су то зато да преко године не би боловали од очију. Понегде су видовчицу чували и користили онда када би им очи оболеле.  Неке жене су видовчицу стављале под јастук како би усниле свог изабраника. Било је, на пример, веома важно шта ће се тога дана видети. Оно што би човек тада видео, у томе би, по општем уверењу, касније имао успеха. Након тога, треба осмотрити какво је време. Ако је ведро са назнакама да ће и остати ведро, треба изнети напоље сву одећу и проветрити је како би се напунила добром енергијом. С друге стане, уколико је облачно, треба прекрстити облаке да би киша која падне била добра за усеве. Данас, каже народно предање, треба започети нешто од ручних радова, попут плетења и везења.

Данас се у црквама одају помени за пострадале у ратовима. Видовдан је државни празник у Републици Србији, а обележава се радно.