У недељу, 9. октобра 2022. године, у дворани Светосавског дома при Светојовановском храму у Бачкој Паланци, монах Игњатије Марковић, сабрат манастира Буково, одржао је предавање на тему „Новојављени светитељ Цркве Божје – свети Иринеј Исповедникˮ.
Предавање је одржано у оквиру духовних свечаности ,,Под Покровом Богородицеˮ, које се одржавају у данима пред прославу престоног празника храма Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци.

Такође у недељу, у храму Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци служена је света Литургија на којој је началствовао протонамесник Новица Ракић, уз саслужење ђакона светојовановског храма Бранка Батала. У оквиру духовних свечаности ,,Под Покровом Богородице“, за ученике православног катихизиса основних школа расписан је ликовни конкурс на тему ,, Сабор Срба Светитеља“, а за ученике средњих школа литерарни конкурс ,,Владика свети Иринеј Ћирић“. Најуспешнији радови су били изложени у припрати храма. Учесници ликовног конкурса из основних школа су били подељени у четири категорије,а средњошколци у једну. После свете Литургије награђени ученици даривани су пригодним поклонима од Црквене општине бачкопаланачке.

Духовне свечаности биће завршене у у торак 11. октобра, предавањем др Предрага Драгутиновића, редовног професора на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на тему „Пресвета Богородица-светило новозаветне вере“. Предавање ће бити одржано у дворани при Светојованском храму у Бачкој Паланци, после вечерњег богослужења које почиње у 18.00 часова.

Извор: Информативна служба епархије Бачке