Млади од навршених 16 до навршених 29 година ће добити по 5.000 динара новчане подршке од државе, пред Нову годину.

Пријава младих ће бити могућа од 1. до 15. децембра. Питање исплате ове новчане подршке биће регулисано посебним законским решењем, које припрема Министарство финансија, а механизам пријаве ће, као и до сада, бити брз и једноставан.

Поступак бити исти као и за претходне помоћи државе за младе које су биле ове године. У фебруару и јуну већ два пута држава је давала помоћ младима од 16 до 30 година. То значи да ће линк за пријаву бити отворен 1. децембра у поноћ, а сви ће моћи да се пријаве на сајту Управе за трезор.

Право на пријаву имају сви млади, држављани Републике Србије који у тренутку пријаве имају између навршених 16 и 29 година, пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту. То значи да могу да се пријаве сви који су до почетка пријаве напунили 16 година, а нису до тог датума напунили 30 година.

У првој кругу помоћи пријавило се више од милион младих, а из буџета је исплаћено више од сто милиона евра у динарској противвредности на дан исплате, по средњем курсу НБС. У јануару ове године за помоћ од 100 евра пријавило се 1.019.796 људи. Исплата трећег круга помоћи за младе се између 19. и 25. децембра.

„Држава, упркос бројним изазовима проузрокованим актуелном кризом у свету, има довољно средстава да помаже своје грађане, а да то ни на који начин не угрози наше јавне финансије“, речено је у Министарству финансија.