У сусрет обележавању 1. децембра, Дану борбе против сиде, претходило је обележавање Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитис.

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом, узрочником сиде,  и требало би да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, а посебно оних који се  ризично понашају. Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење и очуван квалитет живота особа инфицираних ХИВ-ом, као и заштиту других и спречавање преношења ХИВ-а са мајке на бебу. Такође, правовремено саветовање и тестирање на ХИВ омогућава особама које нису инфициране ХИВ-ом да током поверљивог разговора са квалификованим саветником сагледају и процене сопствене ризике, тј. сопствено ризично понашање и факторе који томе доприносе, и да науче како да примене мере заштите од ХИВ инфекције и других крвљу и полним путем преносивих инфекција.

Током 2019. године на подручју АП Војводине забележена су 53 случаја ХИВ инфекције и 18 случајева Морбус ХИВ-а, док је код 6 особа регистрован смртни исход. Током ове године у Бачкој Паланци је регистрован један нови носилац ХИВ вируса. Дом здравља „Др Младен Стојановић“ у сарадњи са Црвеним крстом Бачка Паланка, Дан борбе против сиде, обележиће презентацијама, предавањем и разговором са децом основних и средњих школа.  Активности у оквиру обележавања дана борбе против сиде биће одржане у понедељак 2. децембра, у основним школама у Силбашу и Деспотову и ССШ ”Др Радивој Увалић” у Бачкој Паланци. Осим презентације филма “Дечко који се стидео”, поделе флајера о ХИВ-у и хепатитисима, кондома,  деца ће у разговору моћи да добију  одговоре на питања од стручног лица.

Подсећамо да се  саветовање и тестирање на ХИВ и хепатитисе Б и Ц током целе године може обавити сваког радног дана од 8.00 до 12.00 часова, у Дому здравља Бачка Паланка, у Епидемиолошкој служби. Тестирање на ХИВ и  хепатитисе анонимно и бесплатно. Нису потребни  ни здравствена књижица нити упут лекара.