И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из дечијег одељења препоручују:

БЕОГРАДСКА МУМИЈА Бранко Милорадовић  

Оги је син археолога и радознали дечак кога занима мумија која се налази у Београду. Мумија која крије тајну стару више од две хиљаде година. Огњен не може више да издржи. Шта ће се десити када отвори саркофаг? Магична авантура која нас води на невероватно путовање кроз време, на којем Оги има задатак да исправи неправде из прошлости, али и да реши велики проблем у свом животу.

КАД ДНЕВНИК ПРОГОВОРИ Ивана Кнежевић  

У почетку му је годило све што се дешавало око њега док је он ћутао, а онда је почео да се забавља пратећи реакције околине на његово стање, намере оних са којима је био у контакту као и њихове карактере. Јован се одљутио, па то више није било ни питање принципа. Феномен ћутања постао је његов експеримент. Шта се догодило и да ли је Јован нашао довољно материјала за свој оглед? Ко може да уздрма све одлуке? И како то да је ујак могао са њим да се сит исприча читајући његове мисли? У дневнику једног великог дечака…

Из одељења за одрасле препоручују:

ШТА МИ ОВО ТРЕБА Емир Кустурица 

„У овој књизи је све: емоције, судбине, драме, личности, идеје, ставови, полемике… Из дана у дан. Надареном, интелигентном, бунтовном, стваралачком Емиру Кустурици, ниједна тема није ни далека ни непозната. Свака му је присна. Свака извире из његових пунокрвних дамара.  Свакој је подједнако посвећен и одан. Са страшћу. Са љубављу. И када пише о сарајевским јаранима и лопужама; и када се мучи у Прагу да заврши  „Подземље“; и када полемише са француским филозофским трањама; и са српским произвођачима шунда и простаклука; и са насртљивцима на православље и српство; и са белосветским јуришницима. Кустурица је исконски искрен. Нежан и жесток. Сентименталан и неумољив. Жив у писању, убедљив у дочаравању амбијента, сугестиван у идеји, жесток у обрачуну са нападачима.  Виспрен и духовит. Кустурица овом књигом-дневником нуди ђердан тема, идеја и ставова. Сву своју неизмерну даровитост, уградио је у ове опојно сочне и горко опоре дневничке секвенце. Више од две деценије овде су се склупчале. И све је живо као да је јуче било.

БРОДИЈЕВ ИЗВЕШТАЈ Хорхе Луис Борхес 

Након двадесетогодишње паузе, 1970. Борхес се вратио жанру којим     суверено влада: кратким причама. Књига Бродијев извештај, која се сада први пут појављује у српском преводу, ипак ће изненадити многе који су стекли утисак да препознају борхесовски поетички канон. Писац који је иронично исписивао појам стварности у заградама (паралелни светови, библиотека као космос за себе, елементи мистичких и езотеријских учења) сада у већини прича реалистички оживљава опасну и злокобну атмосферу аргентинског подземља – с гоничима стада, таљигашима, коњокрадицама, варалицама на картама увек спремним да своју угрожену част докажу вештом употребом дугих ножева… Вечне теме верности и издаје, судбине и слободне воље, времена и памћења прожимају брутални реализам ове неодољиве књиге, једне од најбољих које је Борхес написао.