I ove nedelje pridajemo značaj čitanju i izdvajamo najinteresantinije naslove po preporuci bibliotekara Narodne biblioteke “Veljko Petrović”.

Iz dečijeg odeljenja preporučuju:

BEOGRADSKA MUMIJA Branko Miloradović  

Ogi je sin arheologa i radoznali dečak koga zanima mumija koja se nalazi u Beogradu. Mumija koja krije tajnu staru više od dve hiljade godina. Ognjen ne može više da izdrži. Šta će se desiti kada otvori sarkofag? Magična avantura koja nas vodi na neverovatno putovanje kroz vreme, na kojem Ogi ima zadatak da ispravi nepravde iz prošlosti, ali i da reši veliki problem u svom životu.

KAD DNEVNIK PROGOVORI Ivana Knežević  

U početku mu je godilo sve što se dešavalo oko njega dok je on ćutao, a onda je počeo da se zabavlja prateći reakcije okoline na njegovo stanje, namere onih sa kojima je bio u kontaktu kao i njihove karaktere. Jovan se odljutio, pa to više nije bilo ni pitanje principa. Fenomen ćutanja postao je njegov eksperiment. Šta se dogodilo i da li je Jovan našao dovoljno materijala za svoj ogled? Ko može da uzdrma sve odluke? I kako to da je ujak mogao sa njim da se sit ispriča čitajući njegove misli? U dnevniku jednog velikog dečaka…

Iz odeljenja za odrasle preporučuju:

ŠTA MI OVO TREBA Emir Kusturica 

„U ovoj knjizi je sve: emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike… Iz dana u dan. Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Emiru Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara.  Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama; i kada se muči u Pragu da završi  „Podzemlje“; i kada polemiše sa francuskim filozofskim tranjama; i sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka; i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo; i sa belosvetskim jurišnicima. Kusturica je iskonski iskren. Nežan i žestok. Sentimentalan i neumoljiv. Živ u pisanju, ubedljiv u dočaravanju ambijenta, sugestivan u ideji, žestok u obračunu sa napadačima.  Vispren i duhovit. Kusturica ovom knjigom-dnevnikom nudi đerdan tema, ideja i stavova. Svu svoju neizmernu darovitost, ugradio je u ove opojno sočne i gorko opore dnevničke sekvence. Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo.

BRODIJEV IZVEŠTAJ Horhe Luis Borhes 

Nakon dvadesetogodišnje pauze, 1970. Borhes se vratio žanru kojim     suvereno vlada: kratkim pričama. Knjiga Brodijev izveštaj, koja se sada prvi put pojavljuje u srpskom prevodu, ipak će iznenaditi mnoge koji su stekli utisak da prepoznaju borhesovski poetički kanon. Pisac koji je ironično ispisivao pojam stvarnosti u zagradama (paralelni svetovi, biblioteka kao kosmos za sebe, elementi mističkih i ezoterijskih učenja) sada u većini priča realistički oživljava opasnu i zlokobnu atmosferu argentinskog podzemlja – s goničima stada, taljigašima, konjokradicama, varalicama na kartama uvek spremnim da svoju ugroženu čast dokažu veštom upotrebom dugih noževa… Večne teme vernosti i izdaje, sudbine i slobodne volje, vremena i pamćenja prožimaju brutalni realizam ove neodoljive knjige, jedne od najboljih koje je Borhes napisao.