Светски дан можданог удара обележава се данас, а овај датум установила је Светска организација за мождани удар 2006. године. Циљ кампање је да се подигне свест о превенцији можданог удара, његовом лечењу и подршци.

Болести крвних судова су непријатељ број један у Србији и свету, а међу њима је мождани удар  као трећи најважнији узрок оболевања и смртности, и најчешћи узрок инвалидитета. Мождани удар код две трећине болесника узрокује инвалидитет који најчешће за последицу има трајну радну неспособност. Чак 60 одсто пацијената остаје са мањим или већим последицама шлога, док трајно онеспособљени за самосталан живот, односно људи који зависе искључиво од туђе помоћи, чине остатак ове негативне статистике. Мождани удар или шлог настаје услед оштећења крвних судова мозга, због чега је исхрањивање тог дела мозга кисеоником и хранљивим материјама отежано или потпуно онемогућено. После можданог удара погођени део мозга престаје са функционисањем и долази до неуролошких испада. Симптоми који указују да је дошло до зачепљења крвног суда у мозгу су конфузност или нагло настала промена стања свести, одузетост једне стране тела, слабост једне стране тела, утрнулост једне стране тела, одузетост или слабост руке и ноге, отежан или онемогућен говор, нагло настала јака главобоља, губитак вида, дупле слике и  губитак равнотеже.

Један од значајних разлога високе смртности од можданог удара је недовољно знање пацијената о симптомима и хитности. Код ове болести не сме да буде кашњења. Што више времена прође од првих симптома до доласка код лекара  и примања терапије, мање шансе за превазилажење и опоравак. Мождани удар је водећи узрок инвалидности и на другом месту узрока смрти људи на глобалном нивоу. Мождани удар може да се деси свима и усваком узрасту. У нашој земљи постоји могућност да се у специјализованим јединицама за мождани удар пружи најадекватнија могућа терапија можданог удара, а то је тромболитичка терапија, чији је циљ да разложи тромб који је акутно зачепио одређени крвни суд у мозгу и довео до настанка акутног исхемијског можданог удара.