Верници Српске православне цркве данас славе велики празник, посвећен Пресветој Богородици.
Други дан празновања Христовог Рођења посвећен је Пресветој Богородици у знак захвалности што је родила Спаситеља људског рода. Празник који је најстарији од свих празника Богородице назива се Сабором, јер се сабирају сви верници, да прославе Деву Марију.
Пресвета Мајка Божја заузима прво место после Христа у догађајима везаним за Рођење нашег Господа. Због тога су се у првим вековима хришћани окупљали на дан после Његовог Рођења, како би исказали захвалност Чистој Девици Марији што је дала Спаситеља. Од овог окупљања верног народа, сâм празник је добио име Сабор.
Назива се и Божји или Средњи дан и проводи се свечано, у знаку солидарности, милосрђа, пријатељства. Kако је обичај да се за Божић остаје код куће и да се први дан овог празника проводи са породицом, други дан је време када се обилазе рођаци, пријатељи и кумови. Верује се да се на данашњи дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага.
У Војводини је обичај да се у селима на Божић или другог дана Божића јашу коњи, када јахачи заправо “вијају Божић”.
Свечано окићени коњи са јахачима – момци или млађи окићени мушкарци, у галопу  јуре сеоским улицама. Обичај је да свраћају у куће у којима живе девојке за удају, а домаћини их часте пићем.