U Muzeju grada u sredu 12. aprila 2023. godine u 18 časova biće predstavljena knjiga autora Ilije Petrovića iz Novog Sada i izdavačke kuće “Miroslav” iz Beograda.

Pored autora i IK “Miroslav” o delu i delima Ilije Petrovića govoriće dr Momčilo Subotić iz Beograda i Milorad Buha dipl. pravnik iz Veternika.

Autor Ilija Petrović do sada je objavio 96 knjiga različitog sadržaja. Dela su autorski romani o ratnim godinama devedesetih, autorski zapisi, autentični dnevnici ratnih događaja, dnevničke beleške, autorski osvrti na politička zbivanja devedesetih, političke polemike sa akterima na političkoj sceni, kritički osvrti, inicijative i predlozi za aktuelne probleme i slično.

Jednim perom obuhvatiti i opisati ratni period devedesetih, tragičnost situacije kroz koju je prolazio srpski narod, nedoraslost političkih lidera, državnika i javnih ličnosti, može čovek koji ima kuraži i hrabrosti. Ko je Ilija Petrović i odkud njemu toliko kuraži i hrabrosti.

Ilija Petrović je rođen 1938. godine u Crnoj Gori, po profesiji istoričar. Radna karijera ga je vezala za PTT saobraćaj i ceo radni vek proveo je u ovoj službi. Krajem osamdesetih godina prošlog veka uključuje se u politički život, svestan pogubnih posledica jednopartijskog sistema i jugoslovenskog usuda koji je promenio smer srpskog nacionalnog programa ili ga trajno razorio. Po osnovnoj vokaciji istoričar, razaznavao je štetne okove u društvenom sistemu i pokušavao demontirati ideološke komunističke dogme, predlažući puteve izlaska i trasiranja nove pravce srpske istorije.