Председник Србиjе Aлександар Вучић одлучио jе да на Бадњи дан, ипак, не оде међу Србе на север Црне Горе.

Tу одлуку Вучић jе саопштио на ванредноj прес конференциjи, после сусрета са патриjархом Иринеjом, истичући да ниjе желео да даjе алиби црногорском режиму да jе то напад на независност и уставни поредак те земље…

Вучић је захвалио  десетинама верника, председницима општина и представницима српских политичких партија, који су подржали његов долазак.
“Мислио сам да је нормална, уобичајена ствар, а онда сам схватио, по реакцијама из неких кабинета у Црној Гори да то што бих приватно дошао, без политичких говора, без ичега, само да дођем у своју цркву… да то није по вољи црногорском режиму”, рекао је Вучић. Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посета једном храму може то да изазове. Вучић је рекао да се са његовом одлуком јутрос сагласио и патријарх  српски Иринеј.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у два наврата разговарао са патријархом српским Иринејем о свим важним питањима, а посебно о ситуацији у региону, нарочито о свему што се збивало после усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, и то не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа.
Рекао је да су о српском народу у Црној Гори говорили “јер се не стидимо више да говоримо о српском народу. Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског народ и да нема потребе да се српски народ издваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности”, рекао је Вучић.
“Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговоримо одговорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корпуса у Црној Гори, не угрожавајући државно правни статус Црне Горе”, поручио је Вучић.

Моја кључна порука нашем народу у Црној Гори је да смо ми јединствен народ и нећемо никоме дозволити да нам уништити ни прошлост, ни будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић.
“Нити да нам сатру огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе, само истином. Желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће и они да поштују своју браћу”, поручио је Вучић.

Указао је да је кренула хистерична кампања лажи и из међународне заједнице, указујући на агенцију АП, која је написала текст под насловом “Вучић долива уље на ватру”.
“Чиме доливам уље на ватру? Тиме што бих отишао на литургију? Доливам што 25 одсто Албанаца у Северној Македонији има свој језик, конститутивност, председника скупштине, потпредседника владе, а Срби са 29 одсто не смеју да писну и кажу да постоје. Јер Срби нису људи, када говоре о будућности и како да се понашамо да смо прихватљиви европски”, рекао је он.
Пренео је да су Срби прихватљиви само ако око будућности Косова говоримо да признајемо независност,  а када је у питању РС и српски народ, онда смо прихватљиви само ако се залажемо да Српска не постоји.
“То је лицемерје међународне заједнице, еуфемизам за западни свет,  то је толико безобзирно. Само сам чекао да видим ко ће се дрзнути да ме позове и прича о мојој посету Црној Гори. Ко ће да се позове на дописе НАТО-у како Србија ради, а Србија ћути, кријемо се да не бисмо били криви, одговорни”, рекао је он.

извор: ТАНЈУГ