I ove godine božićna pesma «Roždestvo Tvoje Hriste Bože naš…» izlazit će s mnogih usana naših vernika. O Božiću ćemo se pozdravljati starim narodnim pozdravom «Hristos se rodi»! Ovaj pozdrav osim svekolike radosti izražava mnogo više od ovih par reči, on je pozdrav za sve ljude, za život, za mir i sreću.

Reči ovoga pozdrava nas podsećaju na Hrista Spasitelja rođenog od Presvete Djeve Marije u Vitlejemu judejskome, podseća nas na Isusa Hrista koji sve do današnjih dana ima tako veliku moć nad ljudskim srcima i zato mnogi milioni ljudi, žena i dece nalaze ohrabrenje u Hristu Isusu i njegovim porukama.

Zato je potrebno da Božić proslavimo s našim voljenima, koji su nam važni, da im kažemo da su dragoceni u našim očima. Zatim da vidimo lepotu i dobrotu oko nas, jer ako nevidimo i neprimimo lepotu i dobrotu, tu će nam se uvek nametnuti zamena a to je zlo. Budimo što više u dobru i bolji od vremena u kome živimo. Svi smo braća Hristova i svi smo deca, sinovi i kćeri istoga Boga.

Božić je lep praznik da se čovek seti i svoga detinjstva, svoje majke,svojih roditelja i lepih uspomena.  Da se  setimo stare kuće, ognjišta i kolevke u kojoj nas je majka odnjihala. U toj kući smo slavili Božić, molili se Bogu, pijukali po slami, pevali Očenaš, večerali i ručali, i prvog dana Božića primali položajnika, pa rođake i komšije koji su dolazili i odlazili. Tu sliku prenesimo i našim mladim naraštajima.

Draga braćo i sestre negujmo ljubav prema zavičaju to nam je također poruka ovoga Božića. Migracioni procesi pogodili su i naš kraj, plodne ravnice i polja Slavonije i Srema neuspevaju zadržati mlade i mnogi su otišli «za boljim životom» u beli svet.  U ovakvim uslovima zahvatio je mnoge mlađe generacije osećaj apatije i beznađa. Niko nema strpljenja sačekati da će biti bolje i niko od mlađih ljudi neveruje da će biti bolje. Zato neka mladi ne zaborave svoj zavičaj, neka mu se uvek rado vraćaju. Ljubav prema zavičaju je bitan uslov samoodržanja jednog naroda. Ova ljubav je slična ljubavi prema svojim roditeljima.

Zbog svega toga božićna radost i praznovanje nas obavezuje da budemo uz svoje bližnje, rodbinu, komšije i prijatelje, da u svakom trenutku svoga života se setimo da nismo sami u ovom svetu.

Na ovaj blagi dan sve vas pozdravljam rečima: HRISTOS SE RODI. Sretan Vam BOŽIĆ.

Paroh iločki: protojerej-stavrofor PREDRAG AZAP

Raspored Bogosluženja u crkvi Svetog arhangela Mihajla, u Iloku:

Badnjak(06.01.)- večernje bogosluženje i paljenje Badnjaka u 17 časova

Božić (07.01.)-Božićna liturgija u 10 časova.