И ове године божићна песма «Рождество Твоје Христе Боже наш…» излазит ће с многих усана наших верника. О Божићу ћемо се поздрављати старим народним поздравом «Христос се роди»! Овај поздрав осим свеколике радости изражава много више од ових пар речи, он је поздрав за све људе, за живот, за мир и срећу.

Речи овога поздрава нас подсећају на Христа Спаситеља рођеног од Пресвете Дјеве Марије у Витлејему јудејскоме, подсећа нас на Исуса Христа који све до данашњих дана има тако велику моћ над људским срцима и зато многи милиони људи, жена и деце налазе охрабрење у Христу Исусу и његовим порукама.

Зато је потребно да Божић прославимо с нашим вољенима, који су нам важни, да им кажемо да су драгоцени у нашим очима. Затим да видимо лепоту и доброту око нас, јер ако невидимо и непримимо лепоту и доброту, ту ће нам се увек наметнути замена а то је зло. Будимо што више у добру и бољи од времена у коме живимо. Сви смо браћа Христова и сви смо деца, синови и кћери истога Бога.

Божић је леп празник да се човек сети и свога детињства, своје мајке,својих родитеља и лепих успомена.  Да се  сетимо старе куће, огњишта и колевке у којој нас је мајка одњихала. У тој кући смо славили Божић, молили се Богу, пијукали по слами, певали Оченаш, вечерали и ручали, и првог дана Божића примали положајника, па рођаке и комшије који су долазили и одлазили. Ту слику пренесимо и нашим младим нараштајима.

Драга браћо и сестре негујмо љубав према завичају то нам је такођер порука овога Божића. Миграциони процеси погодили су и наш крај, плодне равнице и поља Славоније и Срема неуспевају задржати младе и многи су отишли «за бољим животом» у бели свет.  У оваквим условима захватио је многе млађе генерације осећај апатије и безнађа. Нико нема стрпљења сачекати да ће бити боље и нико од млађих људи неверује да ће бити боље. Зато нека млади не забораве свој завичај, нека му се увек радо враћају. Љубав према завичају је битан услов самоодржања једног народа. Ова љубав је слична љубави према својим родитељима.

Због свега тога божићна радост и празновање нас обавезује да будемо уз своје ближње, родбину, комшије и пријатеље, да у сваком тренутку свога живота се сетимо да нисмо сами у овом свету.

На овај благи дан све вас поздрављам речима: ХРИСТОС СЕ РОДИ. Сретан Вам БОЖИЋ.

Парох илочки: протојереј-ставрофор ПРЕДРАГ АЗАП

Распоред Богослужења у цркви Светог архангела Михајла, у Илоку:

Бадњак(06.01.)- вечерње богослужење и паљење Бадњака у 17 часова

Божић (07.01.)-Божићна литургија у 10 часова.