Фото: Град Нови Сад

У организацији Центра Министарства одбране Нови Сад уприличена је церемонија испраћаја кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем и војно-стручно оспособљавање за резервне официре у септембарском упутном року. Том приликом 26 кандидата, момци и девојке који су испунили све прописане услове, потписало је уговоре.

Свечаности је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић који је кандидатима честитао на одважности, храбрости и спремности да одговоре на позив Војске Србије.

 – Овим гестом сте показали колико истински волите нашу Србију, а такав патриотизам заслужује свако поштовање и дивљење. Сигуран сам у то да ће наредних шест месеци стећи велико и богато искуство, много нових знања и вештина које ће им користити, не само као професионалним војницима, већ и у неким другим професијама – изјавио је Милан Ђурић и додао – Очување мира и стабилности је императив у раду нашег државног руководства, али то не значи да не треба да имамо снажну и модерно опремљену војску која је спремна да реагује у ванредним околностима, односно, у свим ситуацијама које угрожавају безбедност људи и имовине. Хвала Војсци Србије на свему што чини за свој народ, а Град Нови Сад биће увек ту, спреман да је подржи и допринесе побољшању положаја припадника снага безбедности.

Будући војници ће војни рок служити шест месеци, у три фазе. У првој фази 1,5 месец биће у локалним Центрима за основну обуку, затим у другој фази у Центрима за специјалистичку обуку и последња три месеца провешће у јединицама Војске Србије. Обука за резервне официре биће реализована у Војној академији у Београду. Док се налазе на одслужењу војног рока, сваког месеца примаће новчане надокнаде, а након тога могу да конкуришу и заснују радни однос у Војсци Србије као професионални војници.

Начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Сад потпуковник Драган Димоски позвао је све оне који су заинтересовани да се пријаве за упућивање на добровољно служење војног рока у децембарском року.

– То могу да учине доласком у неку од наших канцеларија на територији Јужно-бачког управног округа, електронским путем преко портала еУправа или у експозитурама ЈП „Пошта Србије”- истакао је потпуковник Димоски.

 

Извор: vojvodinauzivo.rs