У клупе основних и средњих школа у Србији данас ће сести више од 740.000 ђака, међу којима 65.000 првака, а у новој школској години настава ће бити непосредна. Година ће почети интонирањем химне Србије. На наставу ће се ићи “нормално”, у школама ни ђаци ни наставници неће бити у обавези да носе маске, а Тим за школе ће и убудуће разматрати епидемиолошку ситуацију на недељном нивоу, сагледавати и преиспитивати препоруке, које ће бити мењане по потреби.

Осим школа и предшколске установе биће обавезне да 1. септембра пусте државну химну „Боже правде“, али само деци која полазе у припремни предшколски програм, кажу за Данас у Министарству просвете.

Министарство просвете је упутило допис свим школама, као и предшколским установама, о извођењу химне Републике Србије на почетку радне и школске године. У складу са тим, све школе и предшколске установе 1. септембра обавезују се да на почетку радног дана и првог часа у свакој смени наставе обезбеде извођење републичке химне „Боже правде“, а у складу са Законом о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, наводе из Министарства просвете.

„Поштовање државних симбола је израз поштовања државе у којој живите, али и припадности друштвеној заједници. Изузетно је важно да се осећај поштовања према свим државним симболима – застави, грбу и химни развија од предшколског и школског узраста“, каже министар просвете Бранко Ружић.

Како појашњавају из Министарства, извођење химне могуће је свирањем, певањем или свирањем и певањем, а за извођење се могу користити разглас, рачунари и музички уређаји.

Школама и предшколским установама је достављен линк са сајта Владе Србије са кога могу преузети музика и текст химне.

„Када су у питању предшколске установе, потребно је да васпитно-образовно веће има у виду узраст деце за коју ће припремати и реализовати извођење химне“, наводе из Министарства.

У допису, Министарство је подсетило директоре установа на доследну примену прописа, који се односе на извођење химне, као и на прописану надлежност и одговорност директора у обезбеђивању услова за законитост рада установе у целости.