Kод манастира Крушедол на Фрушкој гори, у недељу 4. августа одржана је централна манифестација поводом обележавања  сећања на страдање Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” 1995 године.

Обележавању под слоганом “Олуја је погром” присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, , председник хрватског СДСС Милорад Пуповац, министри у Влади Србије, представници Српске листе са КиМ, Срби избегли током акције “Олуја” и велики број грађана.

фото Танјуг  Зоран Жестић

“Данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности”, поручио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је посебно поносан, јер су сви Срби на данашњи дан, ма где да су на планети, уједињени. Морам да вас разочарам, све вас који величате и радујете се српским сузама – нису Срби нестали. Није Србија нестала”, поручио је Вучић из Крушедола, где се, како је нагласио,  види поносан народ, који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме, да се крсти у истој цркви, да воли своју земљу и да се тиме дичи, на сваком месту.

                                                                                         фото РТВ Јарослав Пап

Председник Вучић је поручио да то не значи да не умемо да одговоримо снажније, јер то умемо, али нећемо, јер смо постали паметнији и научили у чему смо грешили. “Добродошли Крајишници још једанпут. Добродошли у своју Србију, ово је и ваша кућа, овде нисте странци и одавде нигде нећете морати да идете”, поручио је председник Србије и  захвалио се Крајишницима што су, како је рекао, марљиви, вредни,  што се данас боре за Србију онако како су се борили за своја огњишта и куће увек чувајући свој род, своју српску тробојку и  најавио да ће Србија на 25. годишњицу тог стравичног погрома одржати највећи скуп до сада и то у центру Београда.

фото Танјуг  Зоран Жестић

“Срби су најстрадалнији народ 20.века”, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да се 4. августа пре 24 године догодио завршни чин настојања Хрватске да протера Србе из Крајине и добије етнички чисту државу Додик се захвалио  председнику Вучићу што је покренуо иницијативу обележавања годишњице погрома у “Олуји” и додао да постоји жеља да се на једном месту направи трајно обележје везано за страдање у “Олуји”, јер ако Србија заборави “Олују”, истакао је, за неколико година нико о томе неће причати. “Зато је важно овакво окупљање. Морамо се окренути ономе што јесте наша бит у овом времену. Не можемо вратити погинуле. Само у “Олуји” је погинуло више од 1.800 наших људи, а преко 800 их се и данас тражи као нестали”, прецизирао је Додик и нагласио да су то тешке и незацељиве ране нашег народа. Али, поручио је Додик,  морамо да идемо даље и истакао да данас српски народ, свидело се то некоме или не, има своје две државе – Србију и Републику Српску.