Kod manastira Krušedol na Fruškoj gori, u nedelju 4. avgusta održana je centralna manifestacija povodom obeležavanja  sećanja na stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995 godine.

Obeležavanju pod sloganom „Oluja je pogrom“ prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, , predsednik hrvatskog SDSS Milorad Pupovac, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije „Oluja“ i veliki broj građana.

foto Tanjug  Zoran Žestić

„Danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je posebno ponosan, jer su svi Srbi na današnji dan, ma gde da su na planeti, ujedinjeni. Moram da vas razočaram, sve vas koji veličate i radujete se srpskim suzama – nisu Srbi nestali. Nije Srbija nestala“, poručio je Vučić iz Krušedola, gde se, kako je naglasio,  vidi ponosan narod, koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime i prezime, da se krsti u istoj crkvi, da voli svoju zemlju i da se time diči, na svakom mestu.

                                                                                         foto RTV Jaroslav Pap

Predsednik Vučić je poručio da to ne znači da ne umemo da odgovorimo snažnije, jer to umemo, ali nećemo, jer smo postali pametniji i naučili u čemu smo grešili. „Dobrodošli Krajišnici još jedanput. Dobrodošli u svoju Srbiju, ovo je i vaša kuća, ovde niste stranci i odavde nigde nećete morati da idete“, poručio je predsednik Srbije i  zahvalio se Krajišnicima što su, kako je rekao, marljivi, vredni,  što se danas bore za Srbiju onako kako su se borili za svoja ognjišta i kuće uvek čuvajući svoj rod, svoju srpsku trobojku i  najavio da će Srbija na 25. godišnjicu tog stravičnog pogroma održati najveći skup do sada i to u centru Beograda.

foto Tanjug  Zoran Žestić

„Srbi su najstradalniji narod 20.veka“, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da se 4. avgusta pre 24 godine dogodio završni čin nastojanja Hrvatske da protera Srbe iz Krajine i dobije etnički čistu državu Dodik se zahvalio  predsedniku Vučiću što je pokrenuo inicijativu obeležavanja godišnjice pogroma u „Oluji“ i dodao da postoji želja da se na jednom mestu napravi trajno obeležje vezano za stradanje u „Oluji“, jer ako Srbija zaboravi „Oluju“, istakao je, za nekoliko godina niko o tome neće pričati. „Zato je važno ovakvo okupljanje. Moramo se okrenuti onome što jeste naša bit u ovom vremenu. Ne možemo vratiti poginule. Samo u „Oluji“ je poginulo više od 1.800 naših ljudi, a preko 800 ih se i danas traži kao nestali“, precizirao je Dodik i naglasio da su to teške i nezaceljive rane našeg naroda. Ali, poručio je Dodik,  moramo da idemo dalje i istakao da danas srpski narod, svidelo se to nekome ili ne, ima svoje dve države – Srbiju i Republiku Srpsku.