На територији општине Бачка Паланка, у свих десет основних школа организовано је квиз такмичење из области екологије под називом „Прљаво или чисто- није исто“. Након тога ће уследити међушколска такмичења како би на крају тим једне, победничке, школе учестовао на регионалном такмичењу општина јужнобачког региона. У питању је пројекат Немачке међународне сарадње – ГИЗ под називом „Управљање отпадом у контексту климатских промена“ у партнерству са Министарством заштите животне средине, а у сарадњи са 17 локалних самоуправа чиме се спроводе активности које су усмерене на унапређење система управљања отпадом на локалном нивоу. Ученици од петог до осмог разреда основних школа из Бачке Паланке имаће прилику да као и њихови вршњаци кроз игру и учење унапреде своје знање о рециклажи и екологији.

Први квиз је одржан у понедељак, 4. новембра у ОШ „15. октобар“ у Пивницама, а данас је одржано општинско такмичење у ОШ „Вук Караџић“.  Пројектом „Управљање отпадом у контексту климатских промена“ пружа се подршка локалној самоуправи у планирању и доношењу стратешких докумената који ће унапредити област екологије. У оквиру јужнобачког региона за управљање отпадом који чини осам јединица локалне самоуправе укључујући и Бачку Паланку, активности се спроводе са циљем повећања степена рециклаже, увођења примарне сепарације отпада, али и општем унапређењу рада локалних комуналних предузећа.  

Колико пута се може рециклирати стаклена флаша, шта је екологија и како правилно одвојити рециклабилне материјале из кућног отпада само су нека од питања са којима се ученици основних школа у Бачкој Паланци сусрећу у квизу „Прљаво или чисто – није исто“. Кроз питања која проверавају знање, али и занимљиве игре у којима директно примењују принципе одвајања отпада.  Учесници данашњег такмичења на поклон ће од издавачке куће “Клет” добити  приручнике о екологији, где ће моћи да сазнају нешто више о унапређењу и заштити животне средине.