И ове недеље у сарадњи са Народном библиотеком „Вељко Петровић“ препоручујемо књиге које су по пажљивом одабиру библиотекара сврстане међу најинтересантније.

 Препорука из дечијег одељења:

35 КАЛОРИЈА БЕЗ ШЕЋЕРА Јасминка Петровић  

Јована и Тара проводе зимски распуст код једне веселе породице у Гроцкој. И док околна брда дремају под дебелим снегом, а Дунав гледа своја посла, у кући се одвија драма. Кад вага покаже пола килограма више, неко нестаје из куће, неко долази до запањујућег сазнања копајући по Интернету, један пас по први пут преноћи у топлој кући, а једна девојка се бори са змијом у стомаку. Негде поред Саве, догађа се нешто веома слично, али много страшније…

СЛАГАЛИЦА ОД УСПОМЕНА Ерве Жауан 

Бака је изазвала пожар у својој кући и почела је чудно да се понаша, да губи ствари, да заборавља имена и лица својих најближих. Због тога се сели код ћерке. Цела породица покушава да јој помогне, да је окружи нежношћу и љубављу, а нарочито унука Веро. Из ове дирљиве и забавне приче сазнаћете како је тринаестогодишња Веро, захваљујући сандуку са старим писмима и фотографијама, склопила слагалицу од бакиних успомена.

Из одељења за одрасле препоручују:

Е БАШ ВАМ ХВАЛА Марко Видојковић 

Роман Е баш вам хвала изводи својеврсни десант на целокупно постјугословенско друштво. У доба глобалне апатије и општег осећања безизлаза Видојковић нам помаже да јасније сагледамо и судбину Југославије и време у којем живимо.

ЦРВЕНИ АДРЕСАР Софија Лундберј 

Живот је сјајна огрлица чији су бисери сусрети с другим људима. Упознајемо се, волимо, растајемо и поново срећемо, делимо радости и туге. Најдрагоценије што остаје на крају јесу успомене. Дорис има деведесет шест година и живи сама у стану у центру Стокхолма. Користи исти адресар још од 1928 – њену бисерну огрлицу сачињену од људи које је познавала и волела. Већина имена у црвеној књижици је прецртана јер њихових власника више нема. У посету јој долазе само неговатељице, а радује се једино позивима унуке Џени са друге стране Атлантика. Да би сачувала своја сећања, Дорис узима оловку у руке и почиње да их записује прелиставајући имена из адресара. Међутим, присећања ће довести до открића да љубавна прича њеног живота још није завршена..Роман о причама које треба да преносимо будућим генерацијама и авантура о животној радости која нас може преплавити у сваком тренутку.