Национална недеља дојења у Србији традиционално се обележава 40. календарске недеље и симболично представља трајање трудноће. Циљ је да се укаже на значај дојења којим се обезбеђује најоптималнија исхрана, правилан раст и развој и истакне значај подршке трудницама, бабињарама, мајкама дојиљама и породици да остваре успешно дојење. Ове године Национална недеља дојења обележава се од 30. септембра до 7. октобра под слоганом „Подржи дојење – оснажи родитеље. Сада и убудуће”.

Имајући у виду значај дојења за здравље мајке и детета, промоција и подршка дојењу представљају трајни  приоритет  јавног здравља.  И поред доказаних користи дојења, број новорођенчади и одојчади на природној исхрани је све мањи. У свету подој у првом сату од рођења има 42% новорођенчади, 41% одојчади искључиво сиса до навршеног шестог месеца, а до навршене прве године живота само 25%. У нашој земљи се сваке године у просеку роди око 64.000 деце, а само око 8000 је на природној исхрани мајчиним млеком до шестог месеца живота. Посебна пажња усмерава се на унапређење рада патронажне службе са циљем да одговори потребама родитеља у првом контакту са породицом, одмах након рођења детета, уз посебан нагласак на сталну подршку најостељивијим породицама.

Истраживања и епидемиолошке студије доказале су предности природне исхране за здравље и мајки и деце. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој детета јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула и интелигенције, заштиту од инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти. Предности дојења за мајку су многоструке: помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује ризик од постпорођајне депресије, смањује крварење после порођаја и ризик од појаве анемије, доприноси нормализацији телесне масе, а дугорочни ефекти су смањивање ризика од појаве остеопорозе и појаве малигних обољења дојке и јајника.  Дојење није искључива одговорност жена – промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Оно је недвосмислено у домену ангажовања ширег окружења – доносилаца одлука, здравствених радника, породичног окружења, индустрије хране, пословног сектора, система образовања, ангажовања цивилног друштва. У том смислу, слоган овогодишње Националне недеље дојења наглашава важност подршке родитељима и стварања подстицајног окружења за мајку која доји.