Око 95.000 предузетника паушалаца добили су решења о износу обавезе за порезе и доприносе за 2020, која су им достављена у пореско сандуче преко апликације еПорези. На конференцији о модернизацији система паушалног опорезивања, у организацији Владе Србије, НАЛЕД и УСАИД, речено је да је решења преузело већ 24.000 паушалаца.

Заједно са пореским решењем, у сандучету су добили и примере попуњених уплатница. Рок за измирење обавезе за јануар истиче 15. фебруара. Први корак за оне који још нису преузели решења, јесте инсталација апликације са сајта Пореске управе и прибављање квалификованог електронског сертификата. Решење у име предузетника може да преузме књиговођа или друга особа са сертификатом коју овласте путем ПЕП обрасца који ће предати у некој од филијала ПУ.

– Ово је без сумње једна од најважнијих реформи које смо спровели у последњих неколико година у смислу креирања повољног амбијента за пословање. Направили смо систем који је у потпуности предвидив, транспарентан и објективан. Реформа унапређује услове за пословање, помаже нам да се боримо против корупције и сиве економије. Уводимо ефикасност и једноставност у пословању. Само ово ће привреди у Србији уштедети стотине хиљада евра годишње – рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић истакла је да је доношење решења за предузетнике паушалце у електронском облику наставак унапређења електронских сервиса Пореске управе. Увођењем новог система паушалног опорезивања знатно је поједностављена процедура и унета додатна вредност у однос између Пореске управе и пореских обвезника.

Председник Надзорног одбора НАЛЕД-а и директор ПwЦ Србија Владислав Цветковић указао је на иновативност новог система јер се све обавља електронски и нема више израде и достављања решења на папиру и могућих кашњења. Први пут је уведена објективна формула за обрачун пореза и паушалци на порталу www.јпд.рс, могу на индикативном калкулатору, који је развио НАЛЕД у сарадњи са Пореском управом, да израчунају пореске обавезе за четири године унапред. Ограничен је и могући раст пореза на највише 10% годишње до 2023.

Аутоматизација паушалног опорезивања подржана је у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике.

Уз смањење пореза за почетнике у бизнису, млађе од 30 и старије од 55, као и за породиље, труднице, лица са инвалидитетом и старе занате, реформа предвиђа и мање бирократије при регистрацији. Новоосновани паушалци неће морати да подносе пореску пријаву и захтев за паушално опорезивање, а пореско решење добиће у року од 48 сати.