Međunarodni dan knjige za decu, 2. april, ustanovljen na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, obeležava se danas širom sveta, a već 56. godina to je prilika da se glasnije pošalju poruke o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu.

Na današnji dan, 1805. godine, rođen je i danski pisac Hans Kristijan Andersen, kome su svetsku slavu donele pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije “Carevo novo odelo”, “Ružno pače”, “Snežna kraljica”, “Devojčica sa šibicama”, “Palčica”.

Njegove priče su blistave, razumljive, bude maštu i lako mogu zaneti dete, jer je on sam umeo da mašta, uviđa razna čudesa i razmišlja kao deca.

U Srbiji obeležavanje Svetskog dan knjige za decu počelo je u petak u Dečijem odeljenju biblioteke Grada Beograda dodelom nagrada pobednicima literarno-likovnog konkursa “Mi idemo na daleke pute”, inspirisanog pesmom “Mali konjanik” Jovana Jovanovića Zmaja (1803 – 1904).

Povodom Međunarodnog dana dečije knjige, u želji da svako dete ima pravo na najbolje priče, Vlada Švedske ustanovila je priznanje “Astrid Lindgren” u čast autorke “Pipi Duga Čarapa”. Zovu je i malom Nobelovom nagradom, a njen novčani deo iznosi skoro pola miliona dolara.

Organizatori obeležavanja Međunarodnog dana dečije knjige, čiji je ove godine Grčka zemlja domaćin, a slogan “Ja sam knjiga, čitaj me”, navode da, iako se u školama vekovima učilo o važnosti čitanja, današnji dan služi za podizanje svesti o tome koliko je čitanje knjiga u eri društvenih mreža bitno u oblikovanju mladih umova budućnosti.