И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из дечијег одељења препоручују:

САЗВЕЖЂЕ ВИОЛИНА Алексић Весна 

Ана је носила наочаре за читање нота само док свира. Имала је панкерску фризуру, волела је Моцарта и групу Клеш. Тијана, њена цимерка, волела је Вивалдија, Загора и – Ану. Заједно, чекао их је велики обећани свет музике, концерата, путовања, славе…Ово је нежна и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот, у којем се појављују много опаснији ликови од Џимија Гитаре, Мортимера и Човека с Хиљаду Лица…Ова прича упире прстом на велики свет, у којем ништа није чисто и савршено. Осим Баха.

 

АКВАМАРИН Андреас Ешбах

 Саха је тинејџерка. Саха не плива у свету у ком су сви везани за море. Једног дана принуђена је да зарони. И тада открива да има невероватан дар. Али дар мора да остане сакривен, јер га људи у њеној околини не желе. До тренутка када им живот зависи од њега. Узбудљива и врло емотивна прича о неприхватању, неуклапању и жељи да се истраје у својој различитости.

 

Из одељења за одрасле препоручују:

ПОХОД Карол Бушар

 Каријера Новака Ђоковића је прича о успеху. Његова коначна победа на Ролан Гаросу је прича о тријумфу унутар тријумфа. Дошла је уз много бола, суза, несигурности, преиспитивања и проливеног зноја. За Новака је то био веома важан поход, окончан победом. Како је успео да се поврати? Како је успео да се отресе свих оних демона који су му се непрекидно враћали? Када је 2016. године освојио Ролан Гарос, Новак Ђоковић је постао легенда тениса. Након десетогодишње офанзиве, најзад је подигао трофеј Отвореног првенства Француске, а та победа била је само кулминација једног од најимпресивнијих периода доминације у историји. Ниједан тенисер за четрдесет седам година није освојио сва четири гренд слема заредом. У вероватно најтежој ери ове игре, Новак је постигао немогуће, и то након што је гвозденом руком владао читавом сезоном. Како одолети таквој причи?

ПАСТОРАК Јуриј Худолин

 Средином осамдесетих година двадесетог века Југославија је још била држава, донекле безбедна, што је, осим жарке заљубљености, могао бити још један разлог да Ингрид спакује Бењамина, испише га из словеначке школе, напусти службу и после неколико страствених посета пресели се код господина Чивитика на хрватску обалу. У истарском приморском селу тог августа Ингрид и њеног сина Бењамина очекује привидни рај: изванредне природне лепоте, ведри и симпатични италијански посетиоци, препуна гостионица Лориса Чивитика и, што је најважније, његова срдачна и нежна добродошлица будућој супрузи и пасторку. Али и Истра и Лорис после неког времена показују друго лице. Након првобитног дивљења очуху, у Бењамина почиње да се увлачи страх, па тако и брига за мајку. Истовремено се у њихове животе крајем осамдесетих умеша и национализам. Очух и пасторак ће се наћи на животној раскрсници, која их уводи у паклени конфликт…