И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из одељења за децу препоручују:

У потрази за звездом Ленка Бродецка

Авантуристичка крими-бајка, за принцезе и све остале. Била једном једна Краљевина Сјајне Звезде, сакривена иза седам гора. Краљевину је штитио тајанствени метеор, који је пао у ноћи када је умрла краљица те земље и зато су у њој владали ред и мир. Иза краљице остао је тужан краљ и девојчица која је се није сећала. Зло је нестало, а сви злочинци претворили су се у камена јаја, која су однета у Ђавољи кланац. И сви су веровали да се у метеору скрила краљичина душа, да их чува заувек. Једног дана у дворац је стигла нова луда, а чудесни метеор је нестао. Камена јаја само што нису попуцала, а лопова може пронаћи само чудни двојац: необична дворска луда са само једним звончићем на капи и мала, помало усамљена принцеза. Да ли ће успети да спасу краљевину?

КУКИ СЕ ВРАЋА  Симеон Маринковић, Јан Свјерак  

Најомиљенија играчка шестогодишњег Ондре је плишани меда Куки. И управо њега Ондрина мама баца у контејнер јер, како каже, из њега почиње да испада пиљевина, а она лоше утиче на Ондрину астму. Увече, пред спавање, Ондра замишља како Куки чезне да се врати кући и мисли о томе шта би све морао да предузме када се буде нашао у свету шумских животиња и бића, која, за разлику од Кукија, нису навикла да се мазе. Овај узбудљив роман о медведићу који је хтео да остане на полици, али је морао да стане на плишане ноге и постане херој, написао је, према свом истоименом филму, познати чешки режисер и сценариста Јан Свјерак.

Из одељења за одрасле препоручују:

ОДА МАЊЕМ ЗЛУ  Воја Чолановић  

Јанко и Мина су провели чудесне романтичне и еротске тренутке у Салцбургу, њихови бракови су се пољуљали или распали, и сада је Мина, Финкиња, стигла у Београд, али само на један дан. Човек не би веровао шта се све тог дана десило. Ко воли отменост духа и жели да све време док чита сачува осмех на лицу, нашао је књигу за себе. У њој се обликује један карактер какав до сада није постојао у српској књижевности.

ДЕВОЈКА КОЈА ЈЕ ПИСАЛА СВИЛОМ  Кели Естиз  

Сведочанство о истрајности људског духа и срца. Роман који потврђује да нити што преплићу наше животе могу надвладати време и заувек повезати наша срца. На острву Оркас, Инара Ериксон истражује имање своје недавно преминуле тетке. На скривеном месту налази пажљиво извезено парче тканине. Док Инара разоткрива слој по слој тајне које оно крије, живот почиње да јој се преплиће са животом Меј Љен, младе Кинескиње која је отерана из своје куће пре више од једног века. Кроз приче што их Меј Љен приповеда свилом, Инара открива трагичну истину која ће њену породицу уздрмати, а њу натерати да се одважи на незамислив корак. Надахнут истинитим догађајима, роман Кели Естиз изванредна је прича о две жене одлучне да ураде оно што је праведно.