Kарате није само посебан облик самообране већ је и спорт који пружа прилику за прихватања здравог и уравнотеженог начина живота који обједињује телесно, умно и духовно.  Kарате нуди  здравији начин живота,  бољу телесну спремност, повећање самопоуздања, постављање и достизање циљева, повећање зрелости,  истрајаност у свему, адаптирање и прилагођавање у заједници.  Kао спорт и борилачка вештина, карате подстиче самодисциплину и развија концентрацију и свест. Све то, уз  правила понашања која укључују самоконтролу, чини основе на којима је карате утемељен.

Први део сезоне у оквиру такмичарске 2019. године, карате клуб „Кизами“ из Бачке Паланке окончао је традиционалним полагањем за карате звања-појасеве, које је одржано у сали Основне школе „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци. На полагању за карате звања било је 19 каратиста: 12 је полагало за жути и 7 за зелени појас. Своје знање млади “кизамијевци” демонстрирали су пред четворочланом комисијом у саставу:Петар Бегоња, Владимир Познанов, Зоран Познанов и Душко Лукић. Сви кандидати показали су добро знање у својим категоријама и успешно положили за појасеве.

За ЖУТИ појас полагали су: Зорић Александар, Радмиловић Страхиња, Кнежевић Лука, Брујић Михајло, Шешум Лука, Теодоровић Марина, Бајац Никола, Агић Данило, Ивановић Миљана, Петрић Јована, Брујић Јасмина и Новковић Милица.

За ЗЕЛЕНИ појас полагали су Карановић Вујадин, Галић Милош, Шкорић Вук, Мијић Марија, Ловренчић Катарина, Калајић Николина и Миливојевић Ненад.

Председник  комисије Петар Бегоња  задовољан је оним што су млади „кизамијевци“  приказали, истичући да се у карате клуби “Кизами”  ради  добар и квалитетан карате, што се може видети кроз успехе које постижу на такмичењима као и на полагањима из године у годину.  “Право је уживање гледати млађе нараштаје како овладавају древном борилачком вештином, а у томе им помажу њихови тренери који су мајстори каратеа и оличење карате спорта у Бачкој Паланци”, нагласио је Бегоња.   Чланови КК “Кизами”  иду на заслужени одмор, а деветоро кизамијеваца предвођени тренером Зораном Познановим, биће учесници летњег карате кампа „ЗЛАТИБОР 2019“ који ће бити одржан од 21. до 28. јула.