Karate nije samo poseban oblik samoobrane već je i sport koji pruža priliku za prihvatanja zdravog i uravnoteženog načina života koji objedinjuje telesno, umno i duhovno.  Karate nudi  zdraviji način života,  bolju telesnu spremnost, povećanje samopouzdanja, postavljanje i dostizanje ciljeva, povećanje zrelosti,  istrajanost u svemu, adaptiranje i prilagođavanje u zajednici.  Kao sport i borilačka veština, karate podstiče samodisciplinu i razvija koncentraciju i svest. Sve to, uz  pravila ponašanja koja uključuju samokontrolu, čini osnove na kojima je karate utemeljen.

Prvi deo sezone u okviru takmičarske 2019. godine, karate klub „Kizami“ iz Bačke Palanke okončao je tradicionalnim polaganjem za karate zvanja-pojaseve, koje je održano u sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci. Na polaganju za karate zvanja bilo je 19 karatista: 12 je polagalo za žuti i 7 za zeleni pojas. Svoje znanje mladi „kizamijevci“ demonstrirali su pred četvoročlanom komisijom u sastavu:Petar Begonja, Vladimir Poznanov, Zoran Poznanov i Duško Lukić. Svi kandidati pokazali su dobro znanje u svojim kategorijama i uspešno položili za pojaseve.

Za ŽUTI pojas polagali su: Zorić Aleksandar, Radmilović Strahinja, Knežević Luka, Brujić Mihajlo, Šešum Luka, Teodorović Marina, Bajac Nikola, Agić Danilo, Ivanović Miljana, Petrić Jovana, Brujić Jasmina i Novković Milica.

Za ZELENI pojas polagali su Karanović Vujadin, Galić Miloš, Škorić Vuk, Mijić Marija, Lovrenčić Katarina, Kalajić Nikolina i Milivojević Nenad.

Predsednik  komisije Petar Begonja  zadovoljan je onim što su mladi „kizamijevci“  prikazali, ističući da se u karate klubi „Kizami“  radi  dobar i kvalitetan karate, što se može videti kroz uspehe koje postižu na takmičenjima kao i na polaganjima iz godine u godinu.  „Pravo je uživanje gledati mlađe naraštaje kako ovladavaju drevnom borilačkom veštinom, a u tome im pomažu njihovi treneri koji su majstori karatea i oličenje karate sporta u Bačkoj Palanci“, naglasio je Begonja.   Članovi KK „Kizami“  idu na zasluženi odmor, a devetoro kizamijevaca predvođeni trenerom Zoranom Poznanovim, biće učesnici letnjeg karate kampa „ZLATIBOR 2019“ koji će biti održan od 21. do 28. jula.