Протекло је тачно 50 година од прве званичне кошаркашке утакмице која је одиграна у Бачкој Паланци. 1969 у мају месецу на бетонском терену у дворишту Гимназије играла се утакмица KK Партизан – KK Чантавир у којој су бачкопаланчани изборили победу резултатом 32:29.  KK Партизан је основан у склопу Друштва за телесно васпитање “Партизан” као секција. До 1972.  године кошарку су  играли на отвореном терену, када су се  својим добрим играма изборили  и из бетон лиге прешли у виши ранг, те стекли право да утакмице играју у сали.  Јубилеј вредан пажње обележили су некадашњи кошаркаши KK Партизан, који је касније променио име у KK Марина,  а међу њима била је и неколицина оних који су тада играли у првој постави. Међу њима је и Стеван Каран који је тада са 16 година играо у првом тиму, који каже да тадашње аматерске утакмице такозване бетон лиге представљају темељ  златног доба паланачке кошарке.

Према казивању бачкопаланчанима познатог чика Јоце Kребса, кога с правом зову живом енциклопедијом бачкопаланачке кошарке, овај спорт је у Бачку Паланку 1952 године донео Вава Пејовић из Београда, чија је мама била овдашња учитељица. Он је  основао  клуб Гимназијалац, при гимназији  и играла се чиста ђачка кошарка која није имала такмичарски карактер. Чика Јоца је у то време као средњошколац играо кошарку у Новом Саду, а 69 године прешао у паланачки Партизан.


Прошетали су ветерани бачкопаланачке кошарке до терена на ком је играна прва званична утакмица. Конструкције коша старе 50 година још увек су на свом месту. Штета нико се није сетио да понесе кошаркашку лопту.

Kошарка је  један од водећих спортова у ком наша репрезентација постиже запажене резултате. У Бачкој Паланци постоји неколико кошаркашких клубова, који већ неколико година уназад својим добрим резултатима настављају да пишу паланачку златну књигу кошарке, које су започели Гимназијалац и KK Партизан.