Република Србија ће се и ове године прикључити глобалној кампањи ,,16 дана активизма против насиља над женама“ коју обележава 1.7000 организација у преко 100 држава света. У кампању се укључује и општина Бачка Паланка. Кампања почиње 25. новембра Међународни даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

Циљ кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“ је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља над женама.

Као део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, као и у Србији, а знаменитости у градовима су осветљене нараџастом бојом , како би се скренула пажња на важно питање. У општини Бачка Паланка овим поводом биће осветљен Музеј града. Већ неколико година, у оквиру ове кампање осветњени су многи знаменити објекти укључујући пирамиде у Египту, Empire State Building, седиште Уједињених нација у Сједињеним Америчким Државама, али и објекти у нашем главном граду и бројним гградовима широм Србије.

Насиље над женама и девојчицама је огроман друштвени проблем и само заједничким деловањем можемо стати на пут тој пошасти.