Поред короне која је у последње двеипо године тема број један када је у питању здравство, пажњу привлаче и нека обољења сезонског карактера попут Грознице Западног Нила или мајмунске богиње које по симптомима подсећају на велике богиње.

 На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије до 22. септембра  регистровано је 169 потврђених случајева обољевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији. Од тог броја, 16 је у Јужнобачком округу и то један са смртним исходом који се доводи у везу са овим обољењем.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца и већина особа (80%) нема никакве симптоме и знаке болести.  У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца.

 У периоду од 17. јуна, када је регистрован први случај мајмунских богиња у Србији, до 21. септембра 2022. године регистровано је 40 потврђених случајева обољевања од мајмунских богиња, међу особама мушког пола, узраста 21 до 54 године. У свету је закључно са 4. септембром 2022. године, било регистровано 52.996 лабораторијски потврђених случајева и 18 смртних исхода у вези са мајмунским богињама у 102 земље. У овој епидемији највећи број оболелих је међу млађим особама мушког пола (98,2%).