Evropska kinematografija jedna je od najrazvijenijih na svetskoj kulturnoj sceni. Кvalitet filmova i umetnička direkcija po uticaju nadilaze granice kontinenta.

Festival evropskog filma deo je programa delegacija Evropske unije širom sveta. Danas više od 90 delegacija Evropske unije organizuje ovaj festival, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura zemalja koje čine Evropsku uniju, njene vrednosti i priča.

RASPORED PRIKAZIVANJA: 

Četvrtak 14.09. od 21 h    film „Murina“ (Hrvatska, Slovenija)
 Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante kada stari porodični prijatelj stigne na njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će promeniti život, njihovo mirno, ali izolovano postojanje ostavlja Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji pruža osećaj oslobođenja tokom vikenda ogoljenog željama i nasilju.

Petak 15.09. od 21.00 film „Luksemburg“ (Ukrajina)
Ima mnogo lepih mesta za umiranje. Luksemburg nije jedan od njih. Ali lep ili ne, Luksemburg čini umiranje veoma skupim. Кada braća blizanci čuju da je njihov odsutan otac bolestan u Luksemburgu, kreću na put da ga vide poslednji put. Hoće li čovek koga nađu biti loš tata kojeg pamte?

Subota 16.09. od 21.00 fim „Кratt“ (Estonija)
Deca su, bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Кrata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže. Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.

Nedelja 17.09. od 21.00 film „Mikado“ (Litvanija, Češka Republika)
Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom, koji se oslobodio tokom njegove najnovije psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona juri nasumične tragove kroz grad. Priča o žrtvovanju i postizanju potpune slobode.

ULAZ NA OVE FILMOVE JE BESPLATAN