Председник Француске Eмануел Mакрон долази у дводневну посету, током коjе ће му домаћин бити председник Србиjе Aлександар Вучић. Председник Вучић jе, уочи посете француског председника Eмануела Mакрона, поручио да та посета представља и потврду да су Србиjа и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужуjу њихово постоjано приjатељство и прокламовано стратешко партнерство.

Макрон у Београд долази како се истиче у Паризу, а наводи „Франс 24“, да обнови покидане везе са Србијом. Друго важно питање је жеља Србије да приступи ЕУ. “Председник подржава европску перспективу Балкана, али исто тако каже да ће приступање бити могуће када Унија буде реформисана, што је добро схваћено у Београду”, поручено је из Јелисејске палате пред посету. Париз и Београд, подсећа “Франс 24”, треба да превазиђу и непријатност изазвану грешком француског протокола током церемоније обележавања завршетка Првог светског рата, 11. новембра.  Посета Макрона била је планирана за децембар прошле године, али је одложена због протеста у Француској.

Емануел Макрон први је француски председник после Жака Ширака који ће након 18 година дотаћи тло српске престонице. Циљ посете је продубљивање сарадње, али и обнова историјског пријатељства две државе и народа.