Од 1983. сваког 2. октобра се обележава Светски дан домаћих животиња у циљу подизања свести о условима у којима се оне чувају и како се третирају.

Светски дан домаћих животиња је циљано успостављен да се поклапа са рођенданом Махатме Гандија, индијског политичког вође који је промовисао идеје ненасиља и третирање свих живих бића са поштовањем. Често се у контексту овог Светског дана спомиње једна Гандијева реченица, која истиче да величину једног народа и његов морални напредак можемо оценити на основу тога како тај народ третира своје животиње. У знак сећања на Гандија, дан његовог рођења је проглашен Светским даном домаћих животиња. Широм планете се указује на неповољне услове које трпе неке домаће животиње и подиже свест људи у нади да могу да им се побољшају услови живота.

Светски дан домаћих животиња обележава се у циљу подизања свести друштва о условима у којима живе домаће животиње и промовишу се активности које позитивно утичу на живот и услове живота ових животиња. Током дана, широм света, одржаће се разне активности, а једна од најважнијих је дружење деце са животињама, посете фармама и салашима. Деца и одрасли треба да науче да цене животиње и да допринесу њиховој заштити и побољшању услова у којим живе.  У последњих неколико година, законске забране тортуре животиња су ступиле на снагу у многим земљама, међу коијма је и Србија. У Европској Унији такође је законски регулисана добробит животиња и подстиче се новчано, поготово код малих произвођача. Главни циљ обележавања овог дана је подизање свести о условима у којима се животиње чувају и начина на који се третирају на великим фармама. Посебан нагласак је на суровом третману које животиње преживљавају на фармама и у кланицама.