Данас је празник Светог апостола Томе, у народу познатог као Неверни Тома. Слави се као крсна, али и еснафска слава.

Свети Тома био је један је од дванаесторице апостола. Чувши речи Исуса, видевши његова чудеса, кренуо је за њим, и није га напуштао до страдања сина Божијег.

Није поверовао у Христово васкрснуће, док се није поново јавио апостолима, а Тома коначно поверовао. Због тог догађаја, и захваљујући Томином неверовању, многи су се утврдили у вери.

После силаска Духа светога на апостоле, Тома је требало да шири хришћанство у Индији, што је њега, будући да иде тако далеко, веома ражалостило. Но Исус му се јавио и охрабрио га.

Док је служио у Индији, у Јерусалиму преставила се мајка Божија. Сви апостоли чудесно су пренети у Јерусалим на сахрану, али је једино Тома закаснио три дана.

Када је на његово наваљивање отворен гроб, видело се да тела нема, да је васкрсла и узнела се на небо, чиме је откривено чудесно прослављење Матере Божје.

Тако је Тома, и несвесно, постао гласник Божијих чуда на Земљи.  Тома се вратио у Индију где је мученички страдао 53. године.

По народној „Свети Тома, седи дома“, данас се нигде, сем у цркву, не иде.

По народном календару, до Светог Томе траје прелазно годишње доба, подјесен, што значи да је од данас могућ почетак зимског времена.