Распоред ученика по средњим школама и образовним профилима биће објављен данас, а ђаци ће се у те школе уписивати 9. и 10. јула, од 8 до 15 сати.

Упис у средње школе ове године ће моћи да се обави и електронским путем. Могућност уписа ученика директно у школи постојаће и ове године, али је препорука да се упис одради онлајн преко еУправе. Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије најавила је да ће 8. и 9. јула, на порталу еУправа бити доступна нова услуга електронски упис – еУпис у средњу школу.

Услуга ће, како је објављено, бити омогућена за све редовне школе и гимназије, осим музичких, балетских,специјалних и приватних школа.

Потребно је само да родитељи или старатељи ђака имају креиран налог на овом порталу и да покрену услугу. Родитељи се на порталу региструју путем корисничког имена и лозинке, а уз попуњавање основних личних информација при креирању налога треба да приложе скенирану очитану личну карту или скениране, односно фотографисане обе стране личне карте, или странице пасоша на којој се налазе лични подаци. Лична карта и пасош морају да буду важећи. Када родитељи креирају налог потребно је да га потврде „кликом“ на активациони линк који већини стигне у спам сандуче. Детаљан начин регистрације је описан на порталу еУправа.

Из Канцеларије за ИТ и еУправу препоручују родитељима да налог отворе пре почетка уписа у средње школе, јер је пре коришћења налога потребно да добију одобрење овлашћеног службеника, којим се потврђује идентитет корисника.

Након пријема пријаве коју је родитељ попунио на порталу еУправа, школа ће по службеној дужности прибавити податке о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и информацију из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, као и податке о претходно завршеном образовању, на основу чега је ученик распоређен у ту средњу школу. На основу тих и података које је родитељ попунио у пријави, овлашћено лице школе ће завршити упис.