У сарадњи са ЕУ стигла још два авиона са опремом коју је купила Србија

У сарадњи са ЕУ стигла још два авиона са опремом коју је купила Србија

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије саопштило је да су јуче на Аеродром „Никола Тесла“ слетела још два авиона са медицинском опремом и материјалом који је Србија обезбедила за борбу против епидемије болести COVID-19.

Европска унија у потпуности финансира трошкове летова, као део пакета од 15 милиона евра помоћи у хитним ситуацијама како би се Србији помогло у борби против коронавируса.

Ови летови, које је организовао УН Програм за развој (UNDP), омогућaвajу најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је коришћењем великог карго авиона максимално искоришћен простор, а истовремено је уштеђено драгоцено време и трошкови.

Министарка за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима.

Јоксимовић је тим поводом истакла да су изазови исти, а сарадња и ефикасна солидарност једини начин да се боримо против епидемије.

Она је пренела захвалност Делегацији ЕУ у Србији и амбасадору Сему Фабрицију на промптној реакцији на њену молбу за додатним финансирањем летова за допремање медицинске опреме, и најавила наставак рада на том плану.

Фабрици је рекао да се читав свет бори против COVID-19 и да су ово тешка времена која захтевају велику солидарност, нагласивши да ЕУ са Србијом свакодневно сарађује на заштити здравља њених грађана и пружању подршке.

Према његовим речима, са јучерашња два, имамо укупно четири теретна авиона до сада, чије транспортне трошкове финансира ЕУ, а који доносе важан медицински материјал за помоћ Србији у борби против COVID-19.

Очекује се да ће још теретних авиона доћи у наредних неколико дана. Ова подршка део је финансијског пакета за Србију од 93 милиона евра, који је комесар Вархеји најавио прошле недеље, указао је Фабрици.

Још један лет који финансира ЕУ са медицинским материјалом који је Србија обезбедила очекује се да слети данас, 2. априла.

Европска унија је партнер Србије, највећ инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије 2014. године, ЕУ је донирала Србији приближно две милијарде евра бесповратних средстава за подршку модернизацији земље.

Само у здравствени сектор, ЕУ је у протекле две деценије Србији одобрила кроз бесповратну помоћ и кредите 450 милиона евра како би систем постао модернији и отпорнији.

Курсна листа

Share This