Влада данас разматра евентуално увођење нових мера

Влада данас разматра евентуално увођење нових мера

фото: РТС

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је да ће на данашњој заједничкој седници два кризна штаба бити размотрено да ли је потребно предузимати даље мере у борби против коронавируса.

Брнабић је, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Србије (РТС), на питање да ли постоје неке мере које се могу предузети до увођења 24-часовне забране кретања, одговорила потврдно и додала да ће оне бити данас размотрене.

– Постоје још неке мере о којима смо причали, међу којима је и затварање жаришта да се вирус не би проширио у неким градовима где и даље немамо ниједног зараженог,- поновила је премијерка.

Према њеним речима, има још мера до потпуне забране кретања, осим до продавнице и апотека викендима, које ће бити размотрене када се покаже да је најгора ситуација у дисциплини, а о некима ће бити разговарано и данас.

Брнабић је истакла да ће грађани бити информисани да би знали да се организују и да нема потребе за паником.

– Чини ми се да као друштво све боље функционишемо, али ће нас свака недисциплина скупо коштати, као што смо од почетка рекли, упозорила је она. Сада, када смо смо ушли у четврту недељу епидемије, потребна нам је гвоздена дисциплина и ову борбу не могу да добију лекари и здравствени систем, ни Влада, а ни председник сами, колико год заштитне опреме набавили. Ово морамо да победимо заједно, и сваки појединац има личну одговорност, – поновила је премијерка.

Брнабић је истакла да је потребна солидарност грађана, и да ће, што смо дисциплинованији, бити мање рестриктивних мера, али да се држава у супротном неће либити да доноси још рестриктивније мере.

Председница Владе је исказала захвалност великом броју грађана који се придржавао мера и указала на то да у Београду, који је огромно жариште, постоје проблеми, посебно викендом.

– Није проблем то да кршите полицијски час, да се маскирате, већ да тиме што то чините угрожавате и вас, и неке друге људе, а нисте ни солидарни са другима, – поручила је Брнабић.

Она је указала на то да постоје медији који ће сваки пут наћи нешто лоше у томе како се Србија бори било са чим, од економије до ове епидемије.

– Када причам о томе, желим да пренесем захвалност свим лекарима, њиховим тимовима, свим медицинским радницима, научницима. То је озбиљна борба и јесте ратно стање. Када причамо о тим бројевима онда бих замолила људе да погледају каква је ситуација у Србији и како се наша земља добро бори, у односу на неке земље региона и богатија друштва, па да онда да причају како Србија стоји –  поручила је Брнабић.

Она је подсетила на то да у Италији има 13.155 мртвих и да тај број стално расте, да Србија прати тамошње стање пре свега да види шта може да очекује у нашој земљи и да тај сценарио спречи.

Премијерка је прецизирала да је у Италији стопа смртности 12 одсто, у Шпанији 9, Француској 7, Швајцарској 2,69, а у Србији 2,64. Бољи смо и од Мађарске, која се фантастично бори, где је стопа смртности 3,8, као и од БиХ где је стопа 2,8 и Северне Македоније где она износи 3,1 одсто.

– Србија није најгора и боримо се да то не буде и неће бити –  поручила је Брнабић и истакла да се држава не бори за што мање бројеве, не упоређује се са другим земљама, већ се бори за сваки људски живот.

Курсна листа

Share This