Од самог почетка нарушене епидемиолошке ситуације због појаве коронавируса упозорено је да  посебна пажња и брига треба да се пружи нашим најстаријим грађанима који спадају у категорију ризичних и најосетљивијих међу које свакако спадају они који се налазе у Домовима за стара лица и Геронтолошким центрима.  Мере заштите су,  управо због корисника услуга тих  установа који спадају у ризичну категорију, иначе на веома високом нивоу.

 У бачкопаланачком Геронтолошком центру у ком тренутно борави 111 корисника – од којих се 50 налази у стационару (као непокретни или полупокретни), све мере предострожности да вирус не „уђе“ у зграду предузете су на почетку епидемије. Забрањене су посете још пре проглашења ванредног стања, а брига о здрављу корисника, али и запослених подигнута је на највиши ниво. Геронтолошки центар је опремљен свим неопходним дезинфекционим средствима, а запослени свом заштитном опремом.

                  Превентивна самоизолација

Превентивна самоизолација је најбоља мера заштите, јер  су запослени, након свих предузетих мера заштите,  тренутно једини ризик за улазак коронавируса у домове за старе. Стога су запослени у бачкопаланачком Геронтолошком центру (њих око 50)  предузели  све мере да заштите кориснике услуга и поделили се у три радне групе. Једна трећина запослених користи годишњи одмор, друга трећина је у Центру 24 сата, а трећа група је код куће у самоизолацији. Смењују се на 7 дана, тако да сви прођу циклус рада и одмора.

Храна и за кориснике и за запослене се припрема у кухињи Геронтолошког центра. Покретни корисници једу у једној, а запослени у другој трпезарији, уз поштовање свих наложених мера заштите.  Дезинфекција зграде и околине обавља се свакодневно, а постављене су и дезобаријере на све улазе у зграду из дворишта, које корисници користе да се прошетају и прекрате дан.

                Корисници се придржавају свих мера заштите

 Радно окупациона терапија је нарочито у овим данима појачана, а корисницима је на располагању терен за боћање, билијар, стони фудбал, цветна башта и мини зоо врт. Наравно, све активности одвијају се уз обавезну примену свих мера заштите.

У Геронтолошки центар нико осим запослених не може да уђе, а објекат обезбеђује и Војска Србије.  Одређеним данима дозвољено је да деца и рођаци корисника на за то одређено место донесу пелене, лекове и цигарете и ништа више од тога. Све то се дезинфикује  и тек након тога предаје корисницима.

Смрт корисника у Домовима за старе и Геронтолошким центрима је нешто што се не може избећи, с обзиром на чињеницу  да су ту смештена махом стара и болесна лица. Нема месеца у години када се не забележи смрт барем једног корисника. Ваља напоменути да од почетка марта,  у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци није преминуо ни један корисник.

 За сада све тече онако како треба, живот се у датим околностима у Геронтолошком центру одвија нормално,  а нема разлога да тако не буде и у наредном периоду.  Хуманост, солидарност и пожртвованост свих запослених и њихову преданост раду, као и  корисници који дисциплиновано поштују све мере заштите и труде се да, колико је то у њиховој моћи, помогну и себи и свима око себе, заслужују сваку похвалу. Мере опреза у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци, и када све ово прође и живот се врати у нормалу, остаће на високом нивоу, јер свесни су да се брину о ризичној и најосетљивијој групи корисника.

Због свега тога запослени у Геронтолошком центру Бачка Паланка свакако су заслужили аплауз.