За ученике осмог разреда данас је почела онлајн пробна мала матура. Ђаци данас раде тест из српског, односно матерњег језика, сутра ће решавати задатке из математике, а прекосутра комбиновани тест.
Тестовима се приступа преко платформе mojaucionica.gov.rs  и налога које су ђаци добили од својих одељенских старешина. Тестови су доступни од 8 до 20 сати, а ученици ће у том времену моћи да приступе решавању.

Међутим, када се улогују, имаће ограничено време да реше задатке – по 60 минута за српски и комбиновани тест, а 90 за математику. Подсетимо, у редовним околностима за решавање сваког од тестова завршног испита предвиђено је по два сата.

Није могуће понављање теста, јер ће сваки ученик моћи само једном да му приступи. За разлику од класичног полагања, на онлајн пробној малој матури се неће тражити поступак у задацима из математике већ ђаци треба само да напишу коначан резултат.

Повратну информацију о резултатима ђаци ће моћи да виде након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна на поменутој платформи.

За ученике који немају техничке могућности да раде онлајн тест, школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату, на дан комбинованог теста 24. априла, како би их одштампале и проследиле родитељима. Ове тестове родитељи неће враћати школи. Уколико не буду постојали услови за преузимање штампаних тестова, ученици ће преко РТС-а моћи да виде задатке и њихова решења. Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване на каналу РТС 3 у суботу од 12 сати.

Данас, сутра и прекосутра осмаци неће имати наставу на даљину преко канала јавног сервиса.