Српска православна црква данас празнује Велики четвртак, дан када је Исус Христос установио Свету Тајну Причешћа говорећи: “Узмите, једите; ово је тело моје.” и “Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова”. Ове се речи могу чути у току Свете Литургије.

“Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге учећи их тако, сопственим примером, како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: “Да љубите једни друге као што ја вас љубим” и отворено говорио о предстојећем страдању” наведено је на сајту СПЦ.

Велики четвртак претходи Великом петку, дану страдања Исуса Христа, након што га је Јуда Искариотски, један од апостола, издао.

Иначе, у последњој седмици Великог часног поста, сви дани се називају великим, јер обилују мноштвом симболичних догађаја а сви указују на потоње Христово страдање а онда и на Васкрсење, као празник над празницима.

У току ове недеље, у домовима хришћана фарбају се васкршња јаја. Најчешће, јаја се фарбају на Велики петак, али могуће је то учинити било ког дана током ове недеље, изузев на Васкрс.