Упозорење грађанима и компанијама на појаву малициозног програма „Тројанац“

Упозорење грађанима и компанијама на појаву малициозног програма „Тројанац“

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије обавештава грађане и компаније да се појавио малициозни програм „Тројанац“ који се шири електронским порукама послатим са наводне имејл адресе МУП-а [email protected] и упозорава их да такву поруку, уколико jе приме, не отварају.

МУП позива компаније и грађане да уколико добију такву електронску поруку то пријаве Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала на имејл адресу [email protected].

У наведеном имејлу пошиљалац се представља као директор полиције и примаоца поруке, позива да дође у полицију везано за наводну истрагу која се води против њега, као и да у прилогу поруке погледа послата документа и по потреби ангажује адвоката.

Реч је о поруци која се шаље са ВПН сервиса у иностранству преко кога се лажно представља да се имејл шаље са адресе Министарства унутрашњих послова, а прилог чини фајл „pdf.iso“, који у себи садржи малициозни „Тројанац“ који детектује 22 антивирусна алата.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане и фирме да не отварају прилоге овакве електронске поште са непознатих адреса, али ни са познатих када њихов садржај указује на нешто што није уобичајено.

Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду предузима све мере и радње усмерене на идентификацију локације и починилаца ове фишинг кампање, наводи се у саопштењу.

Курсна листа

Share This