Председник Србије Александар Вучић поручио је, гостујући на ТВ Прва, да Србија не сме да ризикује са корона вирусом и да мере које држава предузима нису хир, истичући да се у овом тренутку боримо за живот и опстанак нације.
– Држава се труди да набави што више респиратора, истакао је председник Вучић, додајући да тренутно у Војводини има 161 слободан респитратор, а у Београду 320.-

Према његовим речима, Србија је пре избијања кризе имала укупно 1. 018 респиратора и објаснио да је од тог броја око 600 било заузетно за плућне и срчане болеснике, а да је само 400 било слободно.

– Захваљујући томе што је Србија на здравим ногама, ми сада можемо лакше да примамо ударце, него други у региону,- рекао је председник поводом економске кризе коју изазива корона вирус и најавио да ће мере у вези са економијом представити у уторак.

– У историји ће остати записано да смо од 2014. године од банкротства, дошли смо до апсолутног лидера на Балкану. Оно што мене брине су животи људи, зато нисам растрзан, немам проблем који има Трамп… Шта је суштина мера? Ми имамо паре, више пара него други јер нисам хтео да повећам плате до максимума јер нисам хтео да се додворавам људима. Имамо три начина финансирања у будућности: једно су унутрашње буџетске резерве, затим задуживање на домаћем тржишту хартија од вредности, треће је на међународном тржишту. Сви предузетници, микро и мала предузећа, за све те фирме за три месеца, платићемо минималац сваком фризеру, обућару, пекару, али и свакоме од њихових запослених. Имаће да исплате минималац себи и запосленима, радили или не радили. Желимо да ти предузетници могу да наставе, да им покријемо неликвидност, да преживе, али само ако нису отпустили више од 10 одсто радника. То нас кошта 700 милиона евра. Желимо да не отпуштају раднике, па ћемо да им помогнемо – рекао је Вучић и додао да ће гледати да јавни дуг ниједног тренутка не пређе 60 одсто.

– Желимо и повртарима да помогнемо, од понедељка иде сетва, помоћићемо, гледаћемо како пољопривреди да помогнемо око цене да буду мотивисавни пољопривредници. Следи  додатна подршка и хотелијерству и угоститељству. Ја сам строг и тежак човек, али нећемо да смањујемо плате. Имамо вишак јер смо боље водили јавне финансије и нисмо се напрегли до краја. Имали смо највећу стопу раста и највеће снижавање раста у региону. Ми ћемо имати проблема, али ћемо имати мање проблема него други, лакше ћемо их превазићи јер имамо пуну стабилност јавних финансија. Имамо довољно и девизних резерви.
И паушалци, и мала и средња и велика предузећа у Србији – сви њихови власници осетиће бенефите државног пакета мера за помоћ привреди.
Размишљамо о томе да дамо паре сваком пунолетном грађану у Србији, свакоме по 100 евра, што је 520 милиона евра укупно. То би била једнократна помоћ.
– Врло добра монетарна политика је допринела томе да лакше можемо да поднесемо удар у односу на друге земље. Удар ће бити мањи, ублажавамо удар, али не обећавам да ће да теку мед и млеко. Зато ћемо брзо и снажно да кренемо и да се изборимо у политичкој и економској расподели у свету када се заврши све са короном. Зато су нам важни кредитни рејтинзи, да имамо најстабилнији кредитни рејтинг који одговара стању. Хоћемо да оснажимо нашу привреду, брже него што ће то други урадити. Хоћемо да брзи узлет направимо. Планирамо позитиван раст БДП-а после короне, а и следеће године – рекао је он.

Говорећи о Европи и солидарности, председник Вучић је рекао да се налазимо на европском путу, али да смо ми рационални. Подвукао је и да Србија очекује помоћ од ЕУ и од Русије, али да је за сада највише помогла Kина.

-Дакле, ми се налазимо на европском путу, али нисмо ни слепи ни глупи што значи да ћемо да сарађујемо и са Kином и са Русијом и са ЕУ. Kина нам је значајно више помогла од почетка кризе, чекамо ЕУ која нам је помогла када смо имали проблем са поплавама. ЕУ нам је обећала помоћ с респираторима. Kао дабар сваког дана прикупљам нове респираторе. Хвала спортистима, 5 или 6 милиона евра смо добили донације, хвала Новаку Ђоковићу и осталима. Очекујемо и помоћ Русије, али има Русија и своје проблеме, они су нам искрени пријатељи – рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Прва.