Сагласно одлуци Владе Републике Србије од 14. фебруара 2019. године донете по препоруци Министарства здравља, због епидемије грипа наставе неће бити у свим школама на територији Србије у периоду од 18. до 24. фебруара, а деца се у школске клупе враћају у понедељак, 25. фебруара.

Ова одлука донешена је како би се смањила могућност преношења вируса грипа.

Како стоји у званичном саопштењу Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” епидемиолошка ситуација у Србији у вези са оболевањем од грипа је у складу са кретањем обољења за овај период године. Према подацима популационог надзора који се спроводи на територији Републике Србије од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мреже института и завода за јавно здравље, од почетка сезоне 2018/2019. закључно са шестом извештајном недељом, пријављено је укупно 104.687 оболелих од обољења сличних грипу и 29 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом код којих је лабораториски потврђен овај вирус.

Региструје се висок интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност. Потврђени случајеви грипа су са територије Града Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског округа, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Рашког, Пиротског, Браничевског, Подунавског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског, Пчињског округа и са територије надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Ради се о вирусима грипа типа А (H1N1) и A (H3N2) који су у циркулацији ове сезоне код нас, као и у земљама у региону и у већини земаља Европе. Од почетка сезоне 2018/2019. епидемије грипа су пријављене на територији Пиротског, Златиборског, Моравичког округа и на територији Града Ниша.

Са Института подсећају да је неопходно примењивати опште превентивне мере у континуитету: држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах после употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.