Saglasno odluci Vlade Republike Srbije od 14. februara 2019. godine donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti u svim školama na teritoriji Srbije u periodu od 18. do 24. februara, a deca se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 25. februara.

Ova odluka donešena je kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine. Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa šestom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratoriski potvrđen ovaj virus.

Registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost. Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog okruga, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Srednjebanatskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog, Pčinjskog okruga i sa teritorije nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope. Od početka sezone 2018/2019. epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

Sa Instituta podsećaju da je neophodno primenjivati opšte preventivne mere u kontinuitetu: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.