“Koordiniranim radom javnih i veterinarskih službi, iz godine u godinu se smanjuje broj slučajeva infekcije trihinelom, koja je na ovim prostorima endemska vrsta.

Desi se da, usled nesprovođenja bio sigurnosnih mera npr. deratizacije na manjim gazdinstvima bude zaraženih svinja. Jedan od uzroka može biti i potencijalno zaražena hrana na farmama gde su svinje uzgajane na slobodan način”, priča za RTV, dr Stanislav Simin, sa Poljoprivrednog fakulteta.

Na velikim farmama gde se uzgoj kontroliše manja je šansa da životinje budu zaražene.

Jedini način da budete sigurni da meso nije zaraženo ovim parazitom je da ga pre konzumiranja odnesete na analizu u akreditovane laboratorije ili kod veterinara koji su obučeni da pregledaju meso.

Termičkom obradom mesa larve trihinele se uništavaju ali ukoliko meso nije prošlo neophodne kontrole ne bi trebalo konzumirati proizvode sušenog mesa, upozorava sagovornik RTV-a.

Srećom, kaže, poslednjih 13 godina, broj zaraženih ljudi je u opadanju. Bilo je čak i godina kada nije bio registrovan ni jedan slučaj zaraze (2021.).

Prema podacima Batuta prošle godine je bilo oko 40-ak slučajeva zaraženih ljudi.

Što se tiče divljih svinja, prevalenca je od 0,5 do 2 odsto. U 2020. godini od 12.000 pregledanih svinja bilo je 1 odsto zaraženih.

 

Izvor: RTV