Foto: arhiva RTV BAP
Doktorka veterine, spec. higijene i tehnologije namirnica animalnog porekla iz Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac Svetlana Mrkovački izjavila je danas da je vrlo je važno, posebno u vreme svinjokolja koji je u toku, da se svako zaklano svinjče pregleda na trihinelu i dodaje da se to se može izvršiti u svakoj ovlašćenoj veterinarskoj stanici, ambulanti ili veterinarskom specijalističkom Institutu.
Ona je za Tanjug napomenula da je trihineloza vrlo opasna bolest po zdravlje ljudi koja može da ima i doživotne posledice za svakog čoveka.
Markovački upozorava da se lečenjem simptomi ublažavaju ali da potpunog izlečenja nema ukoliko se konzumira zaraženo meso.
Analizira se mesnati koren dijafragme koji razdvaja grudnu od trbušne duplje, gde se larve trihineloze učaure u najvećoj količini.
U prirodi se larva održava u lancu „pacov-svinja-covek“, zato je važno pregledati pojedinačno meso svake zaklane životinje.
Ako se trihineloskopskim pregledom nađu u mesu larve trihinele – takvo meso se procenjuje kao neupotrebljivo za ljudsku ishranu i odmah se spaljuje.
Izvor: Novosadska TV