U Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“  uz prisustvo brojih posetilaca, ljubitelja haiku poezije, aforizama i muzike održano je književno veče na kome su predstavljena izdanja biblioteke „ Ždral“ iz Novog Sada. Književno-ekološki klub srpsko-japanskog prijateljstva Ždral iz Novog Sada postoji od 2014. godine, a negovanje i afirmisanje originalnog književnog stvaralaštva i ekologije dva su osnovna polja njihovog delovanja.

Kao pesnička forma, haiku potiče iz srednjevekovnog Japana  i mnogi ga smatraju i „najkraćom pesmom na svetu“, s obzirom da se tradicionalni haiku sastoji samo od tri stiha. Tema haiku poezije najčešće je priroda i čovek u njoj, a „haiku trenutak“ je pesnikov doživljaj određenog događaja, iz koga je on, uglavnom isključen, i pojavljuje se kao posmatrač. U pisanju haiku poezije  bitni su, dakle, minimalizam i asketizam, konciznost i emotivnost, snažna slika i suptilna impresija, kako bi se prikazalo stanje trenutka.

Na književnoj večeri, svoje stihove pisane u haiku formi  predstavila je i najmlađa pesnikinja haiku poezije, devojčica Klara Keravica, koja kaže da je od prvog trenutka kada je u školi čula za haiku pesme, počela da ih piše.

Objavljivanje prvog srpskog prevoda japanskih haiku pesama pod nazivom  „Pesame Starog Japana“ koje je preveo Miloš Crnjanski i objavio 1928. godine, i ta godina se na određeni način smatra i začetkom pisanja haiku pesama na našim prostorima. Lepota haiku poezije je u njenoj istinitosti, neposrednosti i posebnosti. U haiku poeziji uvek se predstavlja sadašnji trenutak, a kako je ona puna suprotnosti i paradoksa kroz ovu poeziju vrlo slikovito i  uverljivo prikazuje  se naša stvarnost.