Према подацима из школске амбуланте Дома здравља “ Др Младен Стојановић” од почетка вакцинације ХПВ вакцином, 57-оро деце, узраста до 19 година је вакцинисано .Сви родитељи који се определе да њихова деца приме ову вакцину треба да се јаве свом педијатру.

ХПВ вакцина није обавезна али је препоручена деци од 9 до 19 година, безбедна је, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХП вирусом и гениталних кондилома (брадавица)

Како би ХПВ вакцина била ефикасна, мора се примити пре излагања ХПВ-у, односно пре ступања у сексуалне односе. Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштите од преканцерозних лезија. Тренутно су на снази две шеме по којој се примењују две дозе у узрасту од 9 до 13 година, односно три дозе вакцине од навршених 14 година.

Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина особа никада не сазна да има инфекцију јер немају изражене симптоме али је тако несвесно преносе на своје партнере.

Постоји више од 120 типова ХПВ од којих око 40 могу узроковати гениталне инфекције код мушкараца и жена. Ови вируси такође могу довести до инфекције слузокоже уста и ждрела.