Са циљем да се прикупе новчана средства за обнову најзначајнијег српског манастира – Хиландар трећи пут одржано је донаторско вече у Новом Саду. Донаторски скуп и ове године окупио је мноштво донатора, али представника црквених и верских институција.

Уз благослов епископа сремског Василија Православно удружење “Свети Сава” и бивши српски кошаркаш Дарко Миличић трећи пут су организовали Хиландарје – донаторско вече за обнову најсветијег места српске духовности – манастира Хиландар.

Међу бројним верским великодостојницима догађај је уприличио и високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар.

“Овакви скупови су заиста велико охрабрење за наше братство, наравно скупе се и средства која су увек потребна, знамо да изградња није лака поготово у данашње време када и цене се мењају из дана у дан, али много више од тога нама значи да подршка и та љубав нашег народа који нам дају и помоћ и подстрек да обнову завршимо“, рекао је Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар.

“Ја јесам добио благослов да организујем ову манифестацију, али свако појединачно је једнако битан за ову целу причу тако да колико ко год може да допринесе, није у питању ни новац ни висина помоћи питање је нашег скупа и окупљања”, рекао је Дарко Миличић, организатор донаторске вечери у Новом Саду за обнову Хиландара.

“Вечерас се скупио, као и синоћ у Београду одређен број привредника, људи који добре воље који сматрају да својим одређеним прилозима могу да обнове манастир Хиландар, то је и начин како се обнавља Хиландар део по део, динар по динар кроз поклонике који долазе”, рекао је Радомир Радојичић, председник православног удружења “Свети Сава”.

У току донаторске вечери представљена је како духовна, тако и културна српска традиција у којој су учествовали и најмлађи.

Иако је обнова Хиландара у завршној фази, поред делова који су страдали у пожару 2004. године потребно је да се обнове и други делови, како би се обезбедио одрживи развој манастира, те ће се наставити са одржавањем донаторских вечери, а организатори се надају да ће као и до сада бити све већа посећеност.

 

Извор: vojvodinauzivo.rs